Strikthet och rep-range

21 oktober, 2014
21 oktober, 2014

Idag tänkte jag prata om ett relativt hett ämne, hur långt ska man gå på olika övningar? Vad räknas som ”fusk” och vad hjälper mig bäst? På instagram filmen jag idag lade upp så kanske många tycker att jag inte går ”hela vägen” med hantlarna på hantelpressen till exempel. Dels så vill jag skylla lite på att min armbåge har krånglat på senaste tiden, men särskilt på bänkpress så brukar jag aldrig gå ”hela vägen”. Jag har så pass långa armar att om jag går hela vägen ner till bröstet så hamnar mina armbågar ganska rejält under 90 grader. Jag har därmed känt att det dels tär på mina axlar och armbågar att göra detta, jag försöker därför att ”enbart” gå ner i 90 grader. Jag säger nu inte att man inte skall göra hela rörelser när man tränar, utan enbart att det som har fungerat bäst för mig har varit att göra på detta sätt. Jag håller även stången relativt långt ut i jämförelse med många andra. Jag försöker alltså att gå ifrån mitt startläge, som är strax innan lockout (lockout är när man går från att ha böjda armar till att helt låsa dom raka, detta är något som man gärna undviker då lockout gör att allt tryck obehindrat tar sig från stången rakt ner i axlarna, vilket kan medföra skaderisk, går man strax innan så har man mycket bättre skydd igenom flexibilitet finns i armarna) till när mina armbågar är i 90 grader. Har man kortare armar rekommenderar jag däremot definitivt att man skall gå hela vägen ner till bröstet, men det kan vara en bra idé att känna efter vilken vinkel dina armbågar faktiskt har i detta läge. Är vinkeln ”för” kraftig kan det vara ett alternativ att försöka sig på att vända vid 90 grader. Man bör dock försöka att minst ta sig till 90 grader i alla fall, för att få med hela muskeln.

Ser man till till exempel squats så ser jag såhär på det: många pratar om ass-to-the-grass dvs att man ska gå hela vägen ner tills i princip röven tar emot benen, jag går även här ner och vänder i 90 grader. Även detta dels för att kunna hålla en bra svank, men även dels för att jag under min tid som alpinaåkare har lyckats dra på mig lite problem med knäna och vill därför inte riskera att sabba dom. Jag tycker helt enkelt att dom muskler man använder under 90 grader kan tränas på ”bättre sätt” än igenom den rörelsen. Jag vill än en gång verkligen poängtera att detta är mina åsikter och det som har fungerat för mig. Om du vill gå ass-to-the-grass och tycker att det fungerar väl för dig tycker jag verkligen att du skall fortsätta med det!! Jag försöker nu bara dela med mig hur jag själv lägger upp min träning, vad jag har svarat bra på och vad som fått mig att hålla mig relativt skadefri.

Sammanfattningsvis så försöker jag att gå hela rörelsen igenom vilken övning vi än pratar om, dock så har jag personligen svarat bäst på att särskilt i bänkpress/hantelpress stanna och vända vid 90 graders vinkel!

Hoppas detta hjälper! (Döda mig inte för min form 😉 )

//Johan @Pushthrough

kommentarer, 254 Visningar

Kommentarer

kommentarer

pushthrough

Posts Google+