Matfrekvens? När? Hur ofta?

20 oktober, 2014
20 oktober, 2014

Idag har jag fått förfrågan om hur ofta man måste äta, hur mycket och när? Det är såhär jag lägger upp det för mig och precis som alla andra inlägg så är detta min syn på det hela. Alla fungerar inte på samma sätt utan jag rekommenderar er att testa er fram själva vad som fungerar bäst för er!
Det första jag kollar på är, vad måste jag ligga på för kalorier under en dag? Har jag en maxgräns som är viktig att hålla (deff) eller måste jag nå högt (bulk)? Sedan ser jag därefter till mina makros. Ligger jag på en bulk så försöker jag att kontinuerligt få i mig långsamma kolhydrater under dagen så att jag får maximal energi, men ligger jag däremot på deff som jag gör nu så sparar jag alla mina kolhydrater till runt träning. Dom enda kolhydraterna jag i princip får i mig under deff är de snabba kolhydraterna efter träning (http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Kolhydrater/Snabba-kolhydrater/Body-Science-Maltodextrin.html) och möjligen en carbload innan ett långt pass (när jag kör 3 timmarspass). När jag carbloadar försöker jag att få i mig långsamma kolhydrater i form av till exempel ris, pasta eller potatis cirka en timme innan träningen.
Ser man till rent generellt så äter jag när jag är hungrig! Jag tycker det är viktigt att lyssna på kroppen! Självklart innebär detta inte att jag äter mer än de kalorier jag ”har råd med” men det är lite så jag försöker att dela upp min mat. Det jag försöker att sprida ut lite jämnt över dagen är särskilt mitt proteinintag. Det finns dåligt med exakta siffror på hur mycket protein ens kropp faktiskt kan ta upp på en gång, men jag försöker att se till mitt totala proteinintag och sprida det så gott som möjligt över dagen. Det kanske till exempel är dumt att dra en shake till maten om man inte har höga kalorier att gå på. Det är då kanske smartare att äta maten separat och sedan ta shaken som ett mellanmål när man börjar känna att hungern slår in. Jag försöker som jag tidigare nämnt att allmänt ligga lågt på fett och att försöka få i mig bra fetter de jag får i mig. Detta igenom till exempel nötter, ägggula eller jordnötssmör. Man ska självklart inte vara rädd för att få i sig fett, då, som jag tjatat om tidigare, det kan leda till problem för din kropp. Men jag tycker ändå att man inte ska gå lös på fett i onödan.
För att försöka summera det hela lite grann då så under bulk så går jag lös på långsamma kolhydrater för att öka min energi och äter ofta och mycket. Medan under deff så äter jag verkligen när jag är hungrig, jag försöker att kalkylera och planera så att jag inte får slut på kalorier för tidigt utan jag försöker att ha ett ständigt inflöde av protein medan jag försöker att spara på kolhydrater tills runt träningen.

Hoppas detta hjälper! Kör hårt!

//Johan @Pushthrough

Kommentarer

kommentarer

pushthrough

Posts Google+