Premiär recept!

21 februari, 2016
21 februari, 2016

Så idag tänkte jag faktiskt gå ut med recept. Eftersom jag inte dieter eller räknar kalorier kommer jag att bortse från dessa faktorer. Dock kommer rätterna att ses som nyttiga då jag faktiskt undviker onödiga ting som socker m.m. Sedan är dessa recept anpassningsbara och jag antar redan nu att ni antingen hört talas om dem eller helt enkelt lagat dessa själva innan. Med det menar jag att mina rätter kan verka innovativa men jag vägrar påstå att jag är dess skapare 😉

Till att börja med vill jag publicera en av mina favorit middagsrätter! Jag är ett riktigt grönsaksfreak, speciellt när de är varma och tillagade, så självklart blir det en del av den sorten. Så att laga mat och baka är en av mina största passioner när jag väl har tid och ork. Dessutom har jag nu på senare år börjat leta efter nyttiga, snabblagade och förenklade recept. Så här får ni min tvist på köttfärsbiffar, skysås och grönsaker i ugn!


 

Biffarna:

Så först blir det att tillaga de förtjusande biffarna. Jag brukar göra flera portioner så nu får ni räkna om det för att anpassa mängden till er själva! . Det få ingredienser som behövs är:

4 msk ströbröd (jag använder mig av glutenfritt pga allergier)

1 dl vatten

ca 700 gram blandfärs (efter att ha köpt 1.5 kg kött delade jag det hela på hälften)

Blanda ströbrödet och vattnet i en stor bunke, ös på med valfria kryddor! Jag kör oftast på det vanliga, peppar och salt, för att låta såsen stå för smaken. Ställ bunken och sidan och låt ströbrödet jäsa, blandningen ska vara fast vilket sker när ströbrödet suger åt sig vattnet. När ni anser att det duger i tjockleken, häll i färsen. Blanda runt det hela så att smeten blir jämn. Här vet jag att man kan hälla i ett ägg för att få smeten mer sammansatt vilket underlättar under stekningen. Dock hoppar jag det utan gör små köttbullar som jag plattar till jämt och steker. Jag använder mig av en teflon- eller porslinsstekpanna vilket gör att fettet som finns i köttet räcker till stekningen. När jag steker väljer jag att till en början ha riktigt hög värme för att få en yta på köttet vilket gör att de håller ihop bättre. Sedan sänker jag värmen för att få de genomstekta och vänder sedan. Inget märkvärdigt… Av detta lyckades jag få till 10-12 mellanstora biffar. När all stekning är klar, lägg köttet på en tallrik men låt fettet och skyn ligga kvar i pannan. Eftersom jag gör såsen av skyn väljer jag att från början steka i en djup panna men det funkar lika bra att hälla över skyn i en kastrull.


Tillbehör

Det näst viktigaste på hela tallriken är självklart tillbehören och kolhydraterna. Eftersom denna rätt är snål på kolhydrater är detta ”efter-träning”-mat. Det som behövs här är:

6 st mellanstora morötter

8 st mellanstora potatisar

2-3 msk oliv-olja

Sätt ugnen på 200 grader celsius och bred ut ett bakplåtspapper på en plåt. Skiva morötterna och potatisarna i jämna tunna stavar, som små pommes frites. Lägg dem lite jämt och utspritt på plåten och häll över oliv-oljan. Ungefär lika mycket på allt, detta ger en fin yta med fras men är inget nödvändigt. Krydda därefter med dina egna önskemål. Självklart använder jag mig av standard kryddorna ännu en gång: salt och peppar. Tryck in plåten i ugnen, den ska vara på under- och övervärme, och räkna med 30 – 40 minuter beroende på ugn och stavarnas storlek. Självklart kan man addera fler grönsaker och ibland kastar jag in en skivad broccoli. Dock behöver den mindre tid så att lägga in broccolin i mitten av tiden ger ett bra resultat. När du tagit ut plåten är det bara att njuta!


Skysås:

Nu till det viktigaste! Såsen som kompletterar biffarna och höjer hela rätten. Det som kommer att behövas för att slutföra middagen är:

Sky

Mörk och ljus köttbuljong, en tärning av varje

1 msk soya

2-3 msk kvarg (på grund av allergier använder jag mig av laktosfri)

5 dl vatten

5 tsk maizena eller mjöl (glutenfritt på grund av allergier, mindre mängd krävs vid vanligt vetemjöl)

Först tar behövs 3 dl av vattnet att blandas med maizenan/mjölet. Se till att blandningen blir klumpfri. Jag rekommenderar att hälla båda ingredienserna i en burk och sedan skaka, precis som med en shaker. Då slipper man en del klumpar på ett lättare sätt. Detta häller du sedan i skyn. Fyll på med köttbuljongen och låt den koka ner. Häll sedan i resten av vattnet och tillsätt soyan. Ner med kvargen och se till att försöka blanda ut den. Smaksätt såsen med kryddor, jag föredrar peppar, och akta soya mängden. Jag tycker att det är viktigare att lita på magkänslan snarare än att följa ett recept. Därför tycker jag att måtten ska läsas med översikt! Leta fram den goda smaken som du gillar.


Nu ska allt placeras på tallriken och placeras fint, ögonen äter först! Nedanför bjussar jag på en bild och där har jag även med lite kokad broccoli!

12498409_1256114401070693_1746181859_n

 

Kommentarer

kommentarer

jujusfitness

Posts Facebook Google+

En 18-årig brud från Götet med Bikini Fitness debut i sikte! Efter två års styrketräning, varav ett hårt, är det dags för mig att ta klivet framåt och visa vad jag kan göra. Med hjälp av stöd från MM-SPORTS och coach tar jag mig an Decembercupen!