Mini-recensioner

5 maj, 2016
5 maj, 2016

Jag är inte direkt typen som trycker i mig kosttillskott och förväntar mig dunderutveckling men fortfarande har jag behov av tillskott för att styrka min kost. Därför tänkte jag dra tre korta mini recensioner med info om varje produkt för berika någon läsare här. Dessutom bifogar jag ett mumsigt recept i slutet av inlägget. Håll ut, bli berikade och inspirerade!

Omega 3

Jag tänkte att vi börjar denna recension lugnt och börjar därför med ett kosttillskott som inte bara används inom träningsvärlden. Ni har antagligen hört att Omega 3 är bra och att det finns i massa produkter för att göra dem ”bättre”. Exempel på dessa är smör. Men vad är det som är så bra med Omega 3?

Först kan i prata om vad det är. Omega 3 är en fett som finns i fiskar. Den har flera olika effekter på kroppen men de mest utstickande är att de hjälper hjärnan, eftersom en stor del av den är uppbyggd av Omega 3 fetter, samt att nivån Omega 3 i kroppen påverkar inflammationsnivån. Tyvärr är det så att med vår västerländska kost får vi inte i oss tillräckligt mycket av dessa fetter och därför är Omega 3 tillskott rekommenderat till alla för att bibehålla en bra hälsa.

I våra kroppar finns det miljarders, miljarders av celler eftersom det är vad vår kropp består av. Runt dessa celler finns ett membran som delvis är uppbyggt av Omega 3. När vi äter Omega 3 tillskott blir cellerna starkare och på så sätt också kroppen och därav minskar risken för inflammationssjukdomar. Exempel på dessa är eksem, astma, allergier, reumatism och tarmsjukdomar. Jag själv lider av dåliga leder och tar detta ihop om att de i längden blir bättre.

Som sagt är en stor del av hjärnan uppbyggd av Omega 3 och ett ökat intag av Omega 3 har visat tydliga ändringar i hjärnan. Exempel på dessa är att risken av att hamna i depression minskar och personer som lider av Alzheimers har påvisat att Omega 3 bromsar utvecklingen.

Dessa två är dock bara ett par exempel på fördelar med Omega 3, för flera googla! Som sagt behöver man inte träna för att ta dessa utan det är bra att ta de i vilket fall. Rekommenderar!

 

BCAA

Nu tänker jag inte ge mig in på några riktiga detaljer kring detta tillskott eftersom det just nu existerar en livlig debatt kring om det är bra eller inte samt om det är BCAA eller EEA som är grejen. Olika undersökningar säger olika saker och därför är det svårt att fastställa något som är korrekt. Jag kör på BCAA, är nöjd och säger därför att jag kan rekommendera det.

Så först, vad är BCAA? BCAA är en förkortning av de förgrenade aminosyrorna, Branched Chain Amino Acids, om innehåller då leucin, isoleucin och valin. De är tre av åtta aminosyror som klassas som essentiella och är därför livsnödvändiga. Aminosyrorna kan vi enbart få i oss genom kosten och ibland kan det vara nödvändigt att använda sig av tillskott.

Av de tre aminosyrorna som finns i BCAA är leucin den som är viktigast för proteinsyntesen och motverka muskelnedbrytning. Vid hård träning sjunker nivon av BCAA i kroppen vilket gör nivåerna skeva och kan resultera i mentaltrötthet, vilket ett tillskott kan förhindra. Vilket är den mest utstickande effekten för mig. Jag kan vara hängig under eller innan ett pass och en liten boost i form av BCAA brukar hjälpa mig upp på fötter igen.

I min vardag ska jag få i mig en-två portioner BCAA för att boosta mig på de långa eftermiddagarna eller förbereda mig inför att dra av ett tyngre pass. Dessutom är det ett mumsigt ”snack” om man hittar rätt smak, speciellt nu i den varma vårsolen. Vilken BCAA som är bäst och mest prisvärd är väl upp till var och en men BCAAn från Body Science är att rekommendera. För de som verkligen inte gillar bismaken av aminosyrorna bör testa Swedish Supplements eller Extend. Rekommenderar!

 

Casein

En stor pelare i mitt kostschema är casein. Det är ett proteintillskott som är till för att fylla macros kvoten när det kommer till protein och på så sätt motverka muskelförtvining samt hjälpa kroppen att bygga på musklerna. Det som gör casein protein så speciellt jämfört med vanlig whey är bland annat kvalitén men framför allt konsistensen och smaken.

Till att börja med kan jag säga att casein proteinet är bättre eftersom det är anpassat för känsliga magar och därför laktosfritt. Eller ja, de har tillsatt laktasenzymer i pulvret, det vill säga de enzymer som laktosintoleranta saknar, vilket gör att personer som jag kan njuta av tillskottet. Att det sedan är ett långsamt protein med stor mättnadskänsla gör detta till ett perfekt tillskott under dagen då det kan finnas med i måltiderna eller ersätta mellanmål. Eftersom proteinet är långsamt ligger det kvar i kroppen under längre tid och den krämiga konsistensen bidrar till en längre mättnadskänsla. Man kan alltså helt enkelt göra sig en tjockare shake och stå sig på det ett bra tag utan vidare hunger. Men eftersom denna speciella konsistens är kombinerad med en ljuvlig smak är det också ett tillskott man kan göra roliga ting med. Vad menar jag med detta då?

Jo alla mina himmelska roliga recept har caseinet som huvudingrediens. Detta eftersom det gör min färdiga produkt eller måltid fluffig, mättande och mumsig. Ni har ju sett bilder på min gröt, min stekta gröt (aka bröd) och pannkakor. Och inte för att ge mig en alltför stor klapp på axeln kan jag själv säga att godare frukostar eller kvällsmål finns inte. För att bevisa detta delar jag med mig av ett av mina favorit-pannkaksrecept som endast tar fem minuter att göra – testa det!

Vanilj- och blåbärsproteinpannkakor

20 gram Body Science Casein med smak av Gammaldags vanilj

100 gram äggvita

50 gram blåbär

Vispa Caseinet med äggvitan ordentligt med en ballongvisp. Det ska bildas en tjock konsistens, nästan som proteinpudding. Och orkar du inte vänta på att pannkakorna ska stekas kan jag säga att denna ”puddingliknandesmet” är minst lika god i denna form. Vilket betyder att är du galet hungrig – ät redan nu! Men väljer du att vänta så är det också gott. När du känner att smeten är jämn och fluffig, ta fram en stekpanna och lägg i en gnutta kokosolja eller någon annan form av non-stick. Lägg upp klumpar som är ca 1msk stora och försök att platta ut dem en aning. Man kan addera blåbären direkt i smeten och steka med dem i men jag tycker att det är godare att försiktigt toppa den kladdiga sidan av pannkakan med blåbär under tiden som undersidan steks. Ungefär 30sek-1min på vaddera sida och voíla!

 

13153325_1314059865276146_2016540048_n 13153469_1314059838609482_1116640700_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riktigt mumsigt sätt att avsluta kvällen på!

13183173_1314059881942811_950871650_n

 

kommentarer, 241 Visningar

Kommentarer

kommentarer

jujusfitness

Posts Facebook Google+

En 18-årig brud från Götet med Bikini Fitness debut i sikte! Efter två års styrketräning, varav ett hårt, är det dags för mig att ta klivet framåt och visa vad jag kan göra. Med hjälp av stöd från MM-SPORTS och coach tar jag mig an Decembercupen!