Gå ned i vikt på 3 veckor och upp igen på två.

2 februari, 2015
2 februari, 2015

Som inlägg nr.2 kommer jag skriva lite om kost/dieter då det är ett ”hett” ämne inför den kommande sommaren och det nya året. Det har säkert inte undgått en människa att det nu finns en sjö av dieter (LCHF, paleo, 5/2, GI, ISO, svält dieter och mer där till) quickfix metoder som lovar att du snabbt kommer tappa vikt.  Ännu mer nu när det är ”hett” att sälja till det människor som vill starta sitt liv med det nya året.. Till att börja med vill jag gå igenom vad en viktnedgång betyder och varför jag väljer att inte använda det ordet i kombination med en diet.

En viktnedgång betyder egentligen bara att du har tappat vikt på vågen, det läggs inget fokus i vart ifrån denna vikt kommer (muskler, fett, vätska). Fokuset i detta uttryck ligger endast i vad vågen säger och har ingenting med en persons hälsa att göra (eller fettreducering för den delen).. Generellt när man pratar om en diet handlar det om att reducera fett och ”tajta” till kroppen. Där av är fettreducering ett bättre uttryck och tar till en viss del bort fokuset från vågen.

Så vilket är bäst? En diet baserad på viktnedgång eller en diet baserad på fettreducering(?). Jag misstänker att vi alla kan vara överens om att en fettreducerande diet är att föredra om vi jämför dessa två. Det finns dock en till aspekt att se detta på och det är hållbarhet. I alldagligt tal ser vi gärna en diet vara en tillfällighet och något som har ett slut. Man lever alltså under visa förhållanden till mat under en viss period för att sedan börja en annan (gärna gamla vanor).
En diet behöver till att börja med inte ha något med en vikt att göra (nedgång/uppgång/stabil). En diet kan vara baserad på en sjukdom som påtvingar oss att äta på ett visst sätt, det kan också handla om att öka i vikt. Definitionen av diet är som lyder: Levnadssätt i mat och dryck.

Då jag jobbar mycket kring kost så ska jag ärligt säga.. Det är inte ett dugg svårt att få en människa att tappa vikt, eller förbränna fett för den delen, det svåra med detta är att ge dem en hållbar livsstil och bestående resultat. Att få en människa att släppa fokuset på en tillfällighet och istället fokusera på en alternativlivsstil, baserad på hälsosamma val gällande kost, träning, prioritering och en kroppssammansättning dom anser klär dem.. Konsekvensen av att göra en ”diet” till en tillfällighet kan vara förödande och jag kommer ta upp två exempel.

20140131_182224~320140329_191334

PhotoGrid_1405072950593

Jag valde att ta mig själv som exempel nr.1.

Bild.1: Väger jag ca 105kg med 13-15% kroppsfett dagen innan jag påbörjade en tävlingsdiet (en diet avsedd för att komma i en så kallad tävlingsform där ca 3-6% kroppsfett är vad men eftersträvar). Här har jag en väldigt hög ämnesomsättning efter att ha levt på en diet innehållandes 4500+ kcal/dag i ca 6 månader.

Bilden i mitten är jag ca 50 dagar innan min första tävling och 50 dagar på diet: Ca 95kg och 5-6% kroppsfett. Vid det här laget var min ämnesomsättning väldigt låg, jag var trött och väldigt svag. Detta beskyller jag mig själv för i dagsläget då jag besett för lite kunskap kring bland annat ämnesomsättning för att kunna genomföra en tävlingsdiet på ett vettigt sätt.

Bild nr.3: Tagen dagen innan min andra tävlingsdiet ca 60 dagar efter min avslutade första diet (bilden i mitten). Här gick jag från ca 94 kg – 112 kg.

Summering:
1. Jag började frisk, stark, välmående med en hög ämnesomsättning.
2. Gick in i en stenhård diet som drog min ämnesomsättning och hälsa i botten och jag lyckades bränna avsevärt mycket fett och komma i väldigt bra form (som var målet).
3. Jag gick inte bara tillbaks upp till 105kg som jag startade på utan förbi med hela 7 kg (7 kg fett = 63 000 KCAL). Det tog ca 3 veckor att öka denna mängd efter avslutad diet.

Detta kändes som en hållbar diet eller hur? Jag vill snabbt tillägga att i dagsläget vet jag hur detta ska/skulle ha utförts och skäms en hel del över att visa detta (inte för att jag skäms över mitt utseende men mitt mindre kloka beslut). Den mörka och hemska sanningen bakom många dieter där folk fått väldigt snabba och goda resultat genom svältdieter och liknande är just det ni ser på bilden ovan.. Alltså en kraftig och snabb viktökning när man faller tillbaks på gamla rutiner (en människa är exempelvis våra kära Oprah Winfrey för er som sett hennes viktresa genom tiderna).

Så vad togs inte hänsyn till här och hur kan detta undvikas? Jag tänkte komma med några tips.
1. Börja en diet baserad på ditt intag. Om du äter 4500 kcal är det rent ut sagt korkat att dra ned intaget till 2500 och höja träningsfrekvensen.
2. Om du märker att du stannat av i din utveckling, gör rimliga och måttliga justeringar i kosten/träningen baserad på dina förutsättningar och nuvarande läge.
3. Stressa inte och prioritera sömn/välmående psykisk likt fysisk.
4. Efter avslutat diet bör du anpassa kosten efter ditt intag du haft under det senaste 3-4 veckorna och inte som maestro själv hoppa på 4500 igen (gamla vanor).
5. Kolla upp en reverse diet.

Nu vill jag visa en bild på en klient och god vän till mig som jag hjälpt och hjälper med både kost och träning som gjort samma resa men som ni kommer se, något bättre.

 

 

PhotoGrid_1422373499908

Varför jag valt personen på bild är bland annat för att han är en god vän och inspirerar och fyller en del av mina dagar med glädje men också:
1. Han är två barns pappa.
2. Jobbar heltid.
3. Har en villa.
4. Tränar hemma.

Så till alla er med ursäkter…. Suck it.

Nu när vi har det ur världen..

bild.1: Precis innan påbörjat samarbete och dietstart med fokus på fettreducering, med bevarad/ökad muskelmassa.
bild 2: ca 4 veckor in i dieten.
bild 3: Slutet av dieten. Här citerar jag hans eget utlåtande ocensurerat: ”Jag mår så jävla bra. Mer energi med ungarna, tar tag i saker, orkar mer, börjat plugga medicin.. Så här skulle jag kunna leva resten av livet. Stark på gymmet och fart i jobbet.
bild 4: 1 efter diet.

Summering: Personen introducerades till en alternativlivsstil, som utgick från hans punkt.A (där han startade). Där fokuset låg i att förse honom med hållbarhet och inte tillfällighet. Dieten slutade aldrig men istället bytte den riktning för att klä nya mål baserad på hans nuvarande förutsättningar. Den är fortfarande hälsosam och hållbarhet eftersträvas fortfarande. Han gick heller aldrig under 2600 kcal/dag.

Att ta hand om sin kropp borde vara en självklarhet och inte en tillfällighet. Genom att ha en hållbar och god relation till kost kan vi skaffa oss förutsättningar till att komma i en god form med god hälsa baserade på våra förutsättningar. Precis som en pappa sa när man var liten ”om du ändå ska göra något kan du ju göra det ordentligt”. Så om du ändå ska äta livet ut kan du ju se till att göra det ordentligt.

Hoppas detta har varit till nytta för någon och gett en inblick i vad som kan hända om man gör mindre bra och tillfälliga beslut. Nu har jag skrivit så pass mycket att jag inte orkar läsa igenom för ”finslipning” och tack vare min dyslexi ser jag knappt felstavningar och särskrivningar i vilket fall.

Mvh Bentzer

P.S Ge gärna feedback och kom gärna med tips på vad jag kan skriva om.
Skriv här eller skicka till invest-in-life@outlook.com

kommentarer, 917 Visningar

Kommentarer

kommentarer

tobiasbentzer

Posts Google+