Varför bulka?

15 oktober, 2014
15 oktober, 2014

Hej! Idag tänkte jag tillägna ett inlägg till alla vinterbulkare där ute! Sommaren med glassiga dagar på stranden är långt förbi och hösten är här och många vill då passa på att lägga på sig lite massa medan man ändå ska ha massa tunga kläder på sig. Jag tänkte därför mitt i min diet berätta lite om hur jag gjorde när jag bulkade och vad som fungerade för mig!

När jag bulkade försökte jag ändå att undvika att få i mig ”tomma kalorier”. Tomma kalorier förstår nog dom flesta vad det är egentligen, tomma kalorier kan till exempel vara godis, läsk, pizza,ja helt enkelt sådant som innehåller snabba kolhydrater och dåliga fetter. När man bulkar så tycker jag det ändå är väldigt viktigt att även om man äter mer att man äter rätt. Om man ser till makros så låg jag aningen lägre än jag gör nu på protein under bulken, då jag ändå fick i mig relativt mycket protein samt att kroppen låg på ett kaloriöverskott vilket minskade risken för muskelnerbrytning. Jag försökte däremot öka mitt kolhydratsintag rejält! Jag siktade då främst på att få i mig mycket långsamma kolhydrater såsom till exempel ris, pasta eller potatis. Kolhydrater ger dels en förbättrad återhämtning för kroppen men den gör också att musklerna orkar mer. Du kommer inte känna av dom extra kolhydraterna såsom energi ifrån till exempel koffein, utan du kommer snarare känna dig starkare helt enkelt, du kanske till exempel klarar fler reps innan failure. Många är rädda för att bulka då dom blir ”feta” av det. Detta stämmer ju såklart till en viss gräns. När du ligger på ett kaloriöverskott så kommer du ju gå upp i vikt, men beroende på hur mycket överskottet är samt hur du lägger dina makros så behöver en bulk inte innebära att du lägger på dig alltför mycket onödigt fett. Ser du till att ligga relativt lågt (dock definitivt inte lägre än 20% av dina kalorier under en dag) på fettet samt att du försöker att hålla dig till bra fetter och undvika de dåliga fetterna såsom till exempel transfetter så kommer du inte öka i fett alltför mycket. Ligger du högt på kolhydrater utan att använda upp energin igenom träning så kommer denna energi att omvandlas till fett, men ser du till att använda upp energin på ett bra sätt så är det främsta som kommer att hända att du lägger på dig vatten (då kolhydraterna kommer att binda vätska) men denna vätska kommer rinna av dig fort när du väl lägger dig på ett lägre kolhydratsintag igen.

Några slutliga ord då: Bör man bulka? Jag tycker definitivt att bulk är ett av de mest effektiva sätten till att öka i muskelmassa om man gör det på rätt sätt och undviker de tomma kalorierna så mycket som möjligt! Ett tips för att lättare få i sig sina kolhydrater är att ta en Gainer (http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Gainer/Body-Science-Gainer.html) då det kan vara skönare att slänga i sig en shake med gainer än att sitta och trycka i sig ris innan träningen. Body Science Gainer innehåller även maltodextrin vilket är ett av de snabbaste kolhydraterna som finns, vilket är perfekt för både energi under passet om man tar det innan såväl som återhämtning då detta fyller på dina glykogenförråd i kroppen, vilka är de som kroppen använder då den behöver snabb, explosiv energi (som den behöver vid till exempel gym eller intervaller/sprinter). När dessa förråd töms så behöver de fyllas på vilket görs bäst inom 40 min efter avslutad träning. Det kan därför vara en bra idé att ta en shake direkt efter du avslutat ditt pass!

Hoppas detta hjälper! Kör hårt!!

//Johan @Pushthrough

Kommentarer

kommentarer

pushthrough

Posts Google+