Att tävla i Styrkelyft.. Rookie-Debuten gjord =)

Michaela Augustsson —  16 februari, 2015
16 februari, 2015

Hejj på er!

Ja förra veckan var jag ju nere i Kalmar för att göra min första tävling i Styrkelyft i en ny gemenskap Kalmar AK! (Efter detta har jag varit magsjuk och inte så aktiv 😉 )
Detta var en hel upplevelse i sig och jag är superglad att jag utförde den och tog mig ned till trots lite ooptimala förutsättningar redan innan tävlingen. (varit dålig i några veckor redan innan tävlingen)
Anyhow, Att tävla i styrkelyft är ju något helt annat än att göra en Fitness tävling helt klart. Det var en liten helt ny värld som man fick en inblick i under tävlingsdagen, en värld som drar mer åt idrottshållet än vad Fitness gör. Detta uppskattar jag massa, och påminns om vad  mycket jag faktiskt saknar Idrotten som prestation och laggemenskap. Det är trikåer, magnesium, svett och obefintlig fåfänga som blandas med teori och praktik vad gäller matintag för prestation och energi, inte för svält och diet (Även om vissa, läs även mig själv och Herr >Krisitian Sewen allt som oftast får hålla igen en hel del sista tiden för att komma ned i sin viktklass inför tävling uppenbarligen 😉 ).

athlete

Träningen innan tävlingen, även till trots att vi inte toppade mig innan just denna tävling, har varit tuff med hög volym, frekvens och vikt sista biten vilket p0åverkar kroppen på ett helt annat sätt än vid mina tidigare satsningar när jag tränar inför kroppsbyggning eller Athletic Fitness.
Det är en helt annan träningslära där man drar nytta av kunskap och erfarenhet av duktiga styrkelyftare. Mycket fokua på prestationsutveckling i styrkan helt klart, men galet mycket teknik nötande. Angreppspunkter från alla olika håll och kanter och dissikerande av övningar och rörelsebanor för att jobba på sina svagheter, ( Kristian Sewen som är en otroligt duktiga styrkelyftare och hjälpt mig och andra med sina satsningar delar med sig av många av dessa övningar i  ”Veckans Övning” i vår Webbtidning Bodyscience Magazine där ni kommer kunna läsa just om varför man väljer att utföra dem, som i mångas ögon bara ser knas ut 😉 samt deras utförande. )

Tävlingen.
Jag tävlar i minus 63kg klassen. vilket betyder att jag mpste väga högst 63,0kg för att få tävla med tjejer i samma viktklass. ( Viktklasserna är uppdelade 47, 52, 57, 63, 72, 84 och 84plus ).
Detta trodde jag inte skulle vara några problem för min del då jag haft en setpoint senaste året på 63kg offseason ungefär. Dock hade jag nog inte räknat med att jag kanske gått upp nått kilo muskler sedan 2013 samt att jul och offseason chill satt sina spår och sjukdomen lagrade in sig i min kropp ganska effektivt 😀 hahah… Så därmed hade jag lite hjärnspöken med enbart 2v kvar till tävling och en kvällsvikt på 67kg kunde skymtas på min våg *gulp* INTE KUL.
Det värsta som kan hända är väll såklart att man tävlar i klassen över -72 kg . men jag är en sån bestämd dam, blir förbannad när jag inte klarar att hålla saker jag sagt jag skall göra så för mig fanns det inte något alternativ This fatty WILL weigh in 😀
Sagt och gjort, sista veckan hade jag 3kg att tappa ;D, men då jag hänger med en snubbe Kristian Sewen som inför SM 2014 hade 7kg kvar att tappa några dagar innan tävling så hade jag allt förtroende till att detta fixar jag. PUNKT! Inget utrymme för tvivel, det var jobbigt nog som det var att byta om offseason spirit mot Periodisk Fasta 😛 haha..

Dag för dag gick jag ned mellan 200-700gram. Kändes positivt på vågen, Tränade på kvällen och körde lite ingångsvikter, de vikter jag skulle lyfta i mina första lyft på tävling. vikter som man skall klarar av med viss utmaning men lätt för att ta med sig godkända lyft och känna av status inför nästkommande vikter som skall sättas därefter. Dessa pass kändes väldigt bra, jag hade bra pepp och erfarenhet i ryggen med Jenny Kitsune Adolfsson, Peter Bicepsmannen, Kristian Sewen och alla andra goa Temamates, följare och familj som hejjade fram mig trots allt 😉 Puss på er* Tack för allt stöd

styrkelyft

Jag fick också hålla vätskeintaget mycket litet dagen innan för att säkerställa min vikt, invägningen var kl. 07.00 på morgonen därpå.
Men, jag vägde in, som sig bör med 180gram tillgodo ståendes i enbart trosor 😉
Skön känsla att sen kunna släppa den jäkla viktnojjan och fokusera på att LYFTA VIKT =)

Jag hade också införskaffat mig uppladdningsföda 😀 Inför denna tävling hade jag bestämt mig för att återigen införa comeback för Tony Tiger aka Frosties Tigern 😀 Med massa mjölk och jordgubbssylt. Mumma… 90 talet ringde och krävde tillbaka sin nostalgitripp kan jag säga 😉

frosties

Sen var det dags att värma upp inför första lyftet..
Styrkelyft delas in i 3 olika lyft inom KNÄBÖJ, BÄNKPRESS och MARKLYFT där det alltid sker i den ordningen, ( 3 lyft i knäböj sen vidare till 3 lyft bänk etc.)
Jag satt själv och läste mig in i de olika reglerna inom styrkelyft, ibland märkliga regler som återfinns, bland annat hajjade jag till av ren principsak och oförståelse över en regel gällande vilka trosor man fick ha på sig 😀 😀 haha… ni kan se dessa regler och fler vad som gäller regler och utförande HÄR

Uppvärmning inför att gå in och lyfta 1 lyft

Jag startar med min rörelseträning precis som vanligt, ser till att värma upp ljumskar, rygg, knäleder och kicka igång nervsystemet med lite explosiva hopp.
Sen är det upptrappning som gäller. Upptrappning till en vikt innan din ingångsvikt. Som för mig till ex som skall in på 100kg i böjen, värmer jag från 20-40-50-60-70-80-90 från 10-5-3-2-1 reps på olika vikter.

På samma sätt värmde jag upp inför de andra delgrenarna med mer fokus att värma axelleder vid bänkpressen.

Det svåraste vid uppvärmning var att inte riktigt ha full koll på när man skulle in och lyfta, vissa klasser var försenade, man delade uppvärmningsstänger och vikter med fler lyftare, kontrollmänniskan i mig fick minsann smaka på oreda kan jag säga. 😀 Men det var bara att ha ett lugn, hålla sig till det som funkar för just mig och sen ett tryggt erfaret stöd i form av Kristian som hade stenkoll på det mesta och hjälpte mig med.

Viktval

Vi hade sedan tidigare sagt att vi skulle köra på trygga vikter, som vi visste jag klarade av och kunde lyfta med godkända lampor.

Jag kommer i ett senare inlägg lägga ut alla filmer på mina lyft där man kan se och jämföra skillnad i teknik, explosivitet, rutin m.m i förhållande till hur vikterna ökar.
Men min serie såg iaf ut som sådan: Knäböj — 100 kg, 107,5kg och 112,5kg
Bänkpress — 67,5kg, 72,5 kg (Underkänd pga av  rövlyft 😉 ) 75 kg
Marklyft — 115kg, 127,5kg, 140kg (Nytt PB i Marken 😀 )
Summa: 327,5kg Wilkspoäng (dvs din lyfta vikt i ekvation till din kroppsvikt) =352.5

 

Det var en otroligt rolig tävling, jag tror vi var ca 8 st i min klass.
Hela erfarenheten med att gå ut på ett lyftarflak med publik och domare (Det sitter 3 domare som dömer och du vill ha 3 vita lampor efter ditt lyft) huvuddomare ger signaler som du måste lyssna till och förbereda samt utföra ditt lyft enligt konstens alla regler.
Jag fick ett lyft underkänt också vilket var väldigt nyttigt, kunna ställa om sitt psyke fortsätta och utvärdera kring varför det blev som det blev och sen ställa om och gå ut och göra ett godkänt lyft på en högre vikt istället. Gör om gör rätt, som så många andra gånger 😀

Men det roligaste av allt förutom att jag gjorde vikter jag räknat med, att jag gjorde de flesta godkända lyft, hanterade tävlingsstressen och hade en hel massa kul med nya människor och erfarenheter, så var jag tydligen med i Guldstriden !!! =)
Det var jag och en tjej till som det stod mellan när vi kom till Marklyften (sista lyften) då jag ledde med 15 kg.
Vi visste att denna tjej hade marklyft som sitt esse och vi hade ju inte tänkt tävla på det viset från början, utan bara gå på säkra vikter och jag skulle göra mina lyft. Men när poängställningen var som den var, så hängde vi på för att se till att jag behöll min ledning fram tills sista lyftet.
Det sista lyftet skulle jag tvingas gå på personbästa med 5kg i marken. Då skulle jag tvinga upp henne på att behöva göra personbästa med 7,5kg för att hålla jämna steg med mig.!! Jämn kamp alltså in i det sista.
Jag klarade mitt lyft och  var så otroligt glad över min prestation. Tjejen å sin sida tvingades testa sin kapacitet och klarade sitt lyft !!! (Y) Så jäkla nöjd även hon såklart, så kan det gå när man måste pressa varandra för placeringar 😀

Det slutade alltså med att jag tog SILVER på min första SL tävling och även DM silver, med samma total 327,5kg som vinnaren, dock vann hon på Wilks poäng då hon vägde 500g mindre än mig ( Booomer 😉 )
Jag kunde inte varit nöjdare med hela min tävlingserfarenhet, och jag fick absolut mersmak. Jag kommer tävla fler gånger med mer vikt framöver 😉
Kalmar ak 2
Tack Kalmar AK för en grym tävling och ett varmt välkomnande!
Tack Kristian för grym coachning och att du tror på mig även när inte jag gör det 😉 <3
Och Tack till mig själv att jag alltid är så envis och ger mig tusan på saker och gör det bästa av det jag har och kan 🙂

krille o ja

 

Detta blev ett alldeles för långt inlägg så därmed tar jag och skriver ytterligare ett inlägg med video till alla lyft i och lite mer ingående gällande regler vid tävling samt mina vidare planer på träningsupplägg nu med Styrkelyftsplaneringen samt AF satsningen. 🙂

Nu ska jag äntligen iväg och sätta igång min träning på riktigt efter ett par dagars trevande bland vikterna efter sjukan =)

Önskar er alla en grym start på denna veckan !

 

// M

M (127).CR2

Kommentarer

kommentarer

Michaela Augustsson

Posts Facebook Google+