Nyttiga spring-rolls med kycklingfärs, vitkål och morötter

6 december, 2015
6 december, 2015

Jag älskar ju som sagt Asien, framförallt Japan, och är extremt fascinerad av deras matlagning. Mycket av de recepten jag lyckats hitta är även otroligt kalori- och fettsnåla vilket var en riktigt räddare i dieten. Sen bara för att dieten är över beytder inte det att man inte får laga kalorisnål mat 😉

Detta är ett recept på spring-rolls (vårrullar på svenska) innehållandes kycklingfilé nermald till kycklingsfärs tillsammans med vitkål och morötter. Såsen är japansk och liknar en teriyakimarinad jag har använt mig av mycket, den är både salt och söt på ett helt underbart sätt!

Kruxet här är att få tag på rätt ingredienser. Det svåraste att hitta är nog själva spring-rolls:en/”brödet” till vårrullarna. Där skulle jag rekommendera att gå till en butik som säljer asiatiska livsmedel för att få tag på rätt sort. Kikkomansoya och mirin finns ofta på närmaste ICA (dock till ett mycket dyrare pris än på asiatiska livsmedelsaffären!)

Innehåll per portion (ca 10 x 10 cm spring-rolls med fyllning):
480 kcal
56 g protein
46 g kolhydrater
5 g fett

Ingredienser:

Fyllningen:

  • 200 g kycklingfilé —> kycklingfärs går givetvis bra här med!
  • 200 g vitkål
  • 100 g morot

Teriyakimarinad till kycklingen:

  • 1 msk Kikkomansoya
  • 1 msk mirin alt. 10 steviadroppar + 1 msk soya
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • 1 tsk mald ingefära

 Workprogress:

  1. Börja med att strimla kycklingen i en mixer tills den blivit helt mald.
    1. Om du har frysta vårrullar kan du tina dem genom att lägga dem i rumstemperatur en halvtimme innan alt. tina dem i kylen ett par timmar. Se bara till att de inte torkar för då förstörs de.
    2. Om de redan är tinade kan du ta ut dem ur förpackningen och lägga dem under en fuktig handduk eller trasa för att behålla vätskan.
  2. Blanda i teriyakimarinaden tillsammans med kycklingfärsen, om möjligt låt stå ett tag för att köttet ska kunna suga åt sig så mycket som möjligt
  3. Strimla vitkål och morot i tunna skivor, använd gärna rivgärn (grova delen) om du behöver. Lägg allting i en skål
  4. Sätt på stekpannan/wokpannan och bryn kycklingfärsen. Lägg den åt sidan på en tallrik.
  5. Stek grönsakerna i samma panna ca 5 min, lägg sedan i köttet och forsätt steka på låg värme tills köttet är klart. Att steka kött och grönsakerna separat första gången hindrar dem från att bli brända då köttet tar längre tid att steka färdigt.
  6. Lägg dem att torka på en tallrik eller i en kall form. Varm mat gör att den avger värme, vilket gör att spring-rollsen blir fuktigt och kan gå sönder. Så se med andra ord till att maten hinner kallna en stund innan du sätter igång och rullar in dem 🙂
  7. Så här kan rullnings-processen se ut!

8. Sätt ugnen på 185 grader och grädda rullarna mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills de fått lite färg på sig. Då fyllningen och köttet redan är klart är det bara crispigheten på rullarna vi vill åt nu. I vanliga fall brukar man fritera vårrullar i olja men jag väljer det lite nyttigare alternativet 😉

Serveringsförslag på rullarna: nudlar och hosisinsås :)

Serveringsförslag på rullarna: nudlar och hosisinsås 🙂

Kommentarer

kommentarer

Maria

Posts Google+

Pigg och glad tjej på 25 år som är född och uppväxt i Uppsala och jobbar som leg. fysioterapeut på Akademiska sjukhuset. Har en lång bakgrund inom träning, har spelat tennis, badminton, innebandy och simmat. Jag har även en licens som personlig tränare. Jag fastnade för gymträningen i samband med att jag började plugga till fysioterapeut då jag insåg att mycket av träningen vi bedriver idag inte alltid har så mycket evidens bakom sig. Mitt mål är få den bästa fysiken jag kan få och samtidigt lära mig mer om mig själv och hur jag kan optimera träningen på bästa sätt utifrån forskning och erfarenheter.