Ryggträning och kolhydratscyklande

14 februari, 2014
14 februari, 2014

Nu är jag tillbaka igen från sjukdom och migrän (eller vad det var)! Så jäkla kul!

Under tiden jag var sjuk så tappade jag fett. Man kan säga att man drar igång kroppen som en bil på full gas. När man vilar en period under dieten så är det som att man släpper gasen och bilen rullar på riktigt bra ett par dagar tills den börjar sakta av.

Så nu när jag börjat träna igen så kommer jag behöva varva upp kroppen igen. Under några dagar kommer jag nog inte se något på vågen, fast det känns som man jobbar på som sjutton. Då måste man komma ihåg att det är en effekt av mindre träning under förra veckan, inget annat. Sen kommer jag börja droppa igen. Det där glömmer man lätt. Man tänker bara på vad man gör just nu och tycker att resultaten ska komma på en gång. Men kroppen kan reagera lite i efterhand ibland.

Igår körde jag rygg på Medis. För chins har jag gummiband som du kan köpa här:

http://www.mmsports.se/Traningsredskap/Ovrigt/Power-Bands-Gummiband.html

Jag har det röda bandet och sen lånade jag lila för lite mer hjälp. Grymt redskap för att träna chins i korrekt bana när man inte klarar det själv. Jag har nån låsning både i axeln (som hoppar ur led om jag drar för hårt i chins) och i huvudet som gör att jag bara inte grejar det själv. Men latsdrag och chins med hjälp har byggt upp min bredd alldeles utmärkt, så misströsta ej!

Jag körde med en kompis tills vi blev trötta, ingen koll på reps eller set-antal.

Efter det kabelrodd. Kör inte det för tungt, utan strikt drag med ryggen och kläm ihop skulderbladen i slutet. Full kontakt hela tiden utan fusk och gung. Efter det maskinrodd och avslutade med ryggresningar. Få övningar idag men många set och grym kontakt.

20140214-134918.jpg

Jag kör ett par low-dagar nu. Det betyder att jag tar bort nästan alla kolhydrater och ökar fettet lite. De dagarna är ganska tunga nu när man ligger 6 veckor från tävling, men det går bra fortfarande.

Det man märker tydligt är skillnaden på kontakt och flex i en muskel som har fyllda glykogendepåer och en som är ganska urtömd. När jag kört low-carb så ser jag att axlarna och låren är plattare och det händer inte så mycket när jag spänner och flexar dem, jag har ingen kontakt. Efter några sådana dagar fyller vi på med hög- eller medelkolhydratsdagar för attfylla på glykogenlagren och boosta förbränningen igen.

Det här vill jag trycka på. Det är många tjejer som dietar för att bli smala och väljer då bort kolhydraterna i första hand. Vikten går ner och visst, man blir smal. Men hur blir kvalitén på det som finns kvar?

Att gå utan eller lågt på kolhydrater i veckor tömmer ur musklernas fyllighet och kroppens energilager. Som Bodyfitness-atlet är målet att vara så fyllig och massiv som möjligt på scenen. Hela arbetet under dieten handlar om att pusha kroppen för att få bort fettet, men fylla på med jämna mellanrum och därmed behålla fylligheten. En energifyllt muskel kan dessutom jobba hårdare vilket självklart gynnar muskeltillväxten.

En annan aspekt är sista veckan innan tävlingen. Hur ska du tömma och ladda om kroppen varit avvand vid kolhydrater i flera veckor/månaders tid?

Så ketogen diet, LCHF eller bara planlöst kolhydrats-strypande p.g.a. vikthets tror jag inte gynnar oss kroppsbyggare speciellt. Det här säger jag av ren egen erfarenhet efter att ha testat det mesta och sett vad som verkligen ger resultat inom träning och tävling.

Glad alla hjärtans dag på er och trevlig helg :)

Comments

comments

kommentarer, 666 Visningar

Ylva Birgersdotter

Posts Google+

Träning och hälsa ska vara okomplicerat, roligt och en del av livet. Jag hoppas kunna inspirera dig med mina tips, råd och tävlingsmål! Sedan jag lämnade aerobicssalen 2009 och klev in bland fria vikterna så har jag placerat mig 2:a på Altrömmerstrofén 2010 och 5:a på Luciapokalen 2011.