Del 1: Är cardio innan frukost bättre än cardio efter man har ätit?

20 januari, 2015
20 januari, 2015

Kort fakta
Man har länge trott att det är bättre att gå en powerwalk direkt på morgonen på fastande mage istället för att gå den senare under dagen. Den här studien hade som mål att få bättre förståelse om det här verkligen stämmer eller bara är en myt.

Studien involverade 20st kvinnor i åldrarna mellan 18-35 med alla ett BMI under 30. Träningen bestod av 3pass/vecka som var 60minuter långa. 5minuter uppvärmning på 50% av maxpuls följt av 50minuter på 70% av maxpuls och sist 5minuter nedvarvning på 50% av maxpuls (maxpuls=220-ålder). Studien pågick också under fyra veckor.

Hälften av gruppen fick en shake med protein/kolhydrater precis innan deras cardiopass och den andra gruppen fick en likadan shake precis efteråt. Båda grupperna åt drygt 1200kcal/dag och använde sig av MyFitnessPal för att få rätt intag.

Resultat

Kroppsvikt Skillnad (kg)
Fasta  -1.6
Shake  -1.0
 Fettvikt skillnad (kg)
Fasta  -1.1
Shake  -0.7
Fettfri vikt skillnad (kg)
Fasta  -0.5
Shake  -0.2

 

  • Fastande gruppen förlorade 0.6kg total vikt
  • Fastande gruppen förlorade 0.4kg mer fett
  • Fastade gruppen förlorade 0.3kg mer fettfri vikt

Mina funderingar & slutsats

  • Ja den fastade gruppen förlorade mer fett men den förlorade också mer fettfri vikt. Är det verkligen värt att förlora en del av muskelmassan som du kämpat för?
  • Hur skulle resultatet se ut om studien pågick under en längre tid? Skulle den fastande gruppen att fortsätta att förlora mer fett men även fettfri vikt eller skulle det jämna ut sig?
  • Skulle resultatet se annorlunda ut ifall den fastande gruppen väntade ett tag med sin shake?
  • Hur skulle resultatet bli om man kombinerade cardio och styrketräning? Skulle gärna vilja se en uppföljningsstudie där de inkluderar styrketräning för att få bättra insikt.
  • Det viktigaste att ta hem från den här studien är att man inte ”måste” köra cardio på morgonen utan resultaten blir lika ifall man kör efter man har ätit.
  • Gör det som passar din livsstil bäst!

Hur gör jag?
Jag har nu gått på min tävlingsdiet i ca fem veckor och har hittills inte gjorde ett enda LISS-pass (Low Intensity Steady State) och bara gjort 2 HIIT-pass (High Intensity Interval Training) förutom min styrketräning. Man behöver inte använda sig av LISS eller HIIT för att gå ner i fett utan man kan enkelt fixa det via rätt kostintag. Jag ser LISS och HIIT som ett extra redskap som man kan lägga in i träningen mot slutet av dieten för att öka förbränningen lite.

Jag kommer fortsätta använda mig av HIIT och ingen LISS som det ser ut i dagsläget. Kommer försöka få in 1-2pass i veckan som består av ALL OUT i 12sek följt av 2min vila, 8set. Detta kommer jag göra innan frukost, inte för att det är bättre, utan för det passar min livsstil.

Här kommer länken för de intresserade: http://www.jissn.com/content/pdf/s12970-014-0054-7.pdf

Kommentarer

kommentarer

Viktor Ström

Posts Google+