Träna smart

2 februari, 2014
2 februari, 2014

Nu har ju även januari passerat och många går till gymmet för att bättra på hälsan.
Det finns även de(du) som går i tävlingstankar. Oavsett motionär eller tävlande så är det viktigt att ha fokus på sin träning för att få resultat. Med resultat och framgång kommer även glädjen och motivationen och den behövs för att vi ska fortsätta hoppa i träningskläderna och trimma vår kropp och själ,,

Det är av yttersta vikt att du inser betydelsen av att sätta mål för att uppnå verklig framgång. Du behöver en tydlig MÅLBILD av vart du VERKLIGEN vill komma.

Kort sagt måste du kunna se målet. ”Dina mål tjänstgör som din vägvisare.” Dom både skapar och lyser upp din väg till framgång. Dom talar också om var du befinner dig längs vägen och vad du behöver göra för att nå ända fram. Varför använder då inte fler människor sig av denna enkla teknik för att nå det dom vill uppnå med sina liv?

Det vanligaste är att man helt enkelt inte insett betydelsen av att sätta mål, man har inte förstått den kraft som ryms i energiskapande mål.

Många människor vet inte heller hur man ska gå tillväga för att sätta mål.

Rädslan för att misslyckas med uppsatta mål kan oxå  hindra  att ens försöka. Man är helt enkelt rädd för att få kritik om man inte klarar det man föresatt sig. Så det är lika bra att inte försöka! Jante-lagen slår till hårt och skoningslöst många gånger. ”Om du vill undvika kritik; säg ingenting, gör ingenting…. förbli ingenting!”

Några steg på vägen:

ta reda på vad du verkligen vill. ( på riktigt, verkligen vill , för din egen skull- ingen annans)

Är du beredd att betala priset? Kommer du kunna göra det som krävs? ( viktig fråga!)

Ta reda på varför? varför vill du just detta ? Vad är det som driver dig? Ära och berömmelse, rikedom eller kändisskap,bättre hälsa, gemenskap eller vad? ( ännu viktigare fråga.. )

Målet måste vara DITT! inte sambons, tränarens, mammas osv. Förstå att det är du som har det fulla ansvaret för ditt mål och kan inte skylla ifrån dig på olika omständigheter.

Behåll inte målen för sig själv! Satsar du verkligen seriöst, måste du ta hjälp av andra för att nå ditt mål. Förutom den person som står dig närmast (i din idrott, din tränare, ) ta hjälp av dina nära och kära och dina kamrater. Det uppkommer tillfällen då du behöver all support du kan få på grund av tillfällig formförsämring, skador eller sjukdom, motivatiosbrist mm..

* Delmål!! , Gör något varje dag, varje vecka, varje månad. Alltså. Målet måste vara tidssatt!! ”Hur äter du en elefant? Jo, genom att ta små bitar i taget! ”

* Din Målsättning är personlig! Koncentrera dig på dina egna färdigheter och förberedelser, hur du genomför din resa till ditt mål., dina egna rutiner, din egen tid och hur du ska få ut det optimala av varje dag. Undvik att fokusera på resultatmål som påverkas av faktorer som står utanför din kontroll – konkurrenter, lagkamrater, domare, väderlek…. bla, bla

Specicera ditt mål ..Att vilja bli bättre, snabbare, starkare är inga mål …… snarare önskemål! Målen har till avsikt att vägleda dina ansträngningar. Om riktningen eller målet är otydligt, kommer även resultatet att bli otydligt.

Målet måste till viss del vara flexibelt. Använd dina mål som en karta när du färdas i riktning mot dem. Om du inte når ett mål, justera målet och sätt omedelbart ett nytt. Det kan under resans gång komma många hinder i vägen i form av sjukdomar, skador eller tillfällig formförsämring vilket kan medföra att du måste ändra ditt mål.

Når du inte ditt mål enligt tidsplanen, se det då inte som ett misslyckande utan som en återkoppling på hur du ska kunna komma närmare ditt mål. Se detta alltså som en erfarenhet och ett tillfälle att kritiskt utvärdera varför du inte nådde ända fram.

Bildsätt ditt mål. När jag ber dig skriva ner dina mål menar jag att du ska göra detta med hjälp av bilder, symboler eller enkla teckningar som du på ett enkelt sätt skapar. Du kan ha en bild på kylskåpet eller badrumsspegeln. du skall bli påmind varje dag.

Skriv ner målen, gärna mer än 1 gång. Genom att skriva ned dina mål skapar du ett kontrakt med dig själv. Denna skriftliga överenskommelse ger en helt annan kraft i budskapet än att du viskar dina mål till ditt inre. Dessutom, genom att se dina nedskrivna mål dagligen blir du påmind om dem och det avtal du skrivit med dig själv. Det hjälper dig att styra dina prioriteringar, fokusera dina ansträngningar och leda dig på den rätta vägen.

Gör en handlingsplan. Det räcker inte med att lägga ned tid på att skapa tjusiga målsättningar. Det leder ingenstans. ”Det är som att köpa en tågbiljett, men bli stående kvar på perrongen när tåget går.” Utgå från ditt mål och din tidsplan och gör en så detaljerad handlingsplan som möjligt. Tänk målet SMART.

* Efter uppnått mål.. Glöm inte utvärdera.. OCH !Ha nästa mål klart för dig så du inte tappar allt fokus bara för du klarat det du ville.

 LYCKA TILL ♥

Ulrika Merkel

Posts Google+