Deff vs viktminskning

2 februari, 2014
2 februari, 2014

Enkelt förklarat.. Eftersom jag ofta får frågor om detta.

Att deffa har blivit något av ett trendbegrepp känns det som. Det används lite hur som helst så fort någon ska gå ner några kilon i vikt.

Är det så många mer än tävlande som verkligen deffar eller är det så att dom egentligen bantar?

DIET/BANTNING = Enkelt förklarat strävar man efter att minska kroppsvikt genom att man reglerar sitt energiintag och sin energiförbrukning så att man hamnar på ett energiunderskott. Alltså, man förbrukar mer energi än man får i sig och på så sätt går ner i vikt. mindre viktigt om man förlorar muskelmassa oxå. Att hamna på energiunderskott kan göras på 3 olika sätt.

. Genom att äta mindre

. Genom att träna eller röra sig mer

. Genom en kombination av ovanstående.

När man bantar ligger fokus ofta fokus på det förstnämnda, dvs äta färre kalorier.. oh här finns ju en rad olika metoder som jag absolut inte kommer gå in på men ni känner säkert till en del, LCHF, Atkins, GI osv..

Motion rekommenderas  som komplement i de flesta teorierna men så länge man ligger på tillräckligt lågt energiunderskott kommer man förlora vikt oavsett om man är aktiv eller inte.

För att lyckas med sin bantning krävs att man hittar en metod som ger ett varaktigt resultat och det får inte innebära större livsstilförändringar än att man ska kunna följa dem en längre tid, helst hela livet.  Detta ställer så klart stora krav på dieten, att den ska vara hälsosam, näringsrik och varierad.

Och HÄR kommer vi in på de stora skillnaderna mellan Bantning och deff.

DEFF = förkortning av Definiera, och syftar på att skapar mer definition på kroppens muskler. Begreppet är i första hand anpassat för tävlande kroppsbyggare. Idag hörs uttrycket i allt fler sammanhang och ofta felaktigt. 

En deff innebär att man minskar i fettvikt med målat så låg fettprocent som möjligt. För det första är det viktigt att man har tillräckligt stor muskelmassa att deffa fram. Har man inte tillräckligt mycket muskler spelar den låga fettprocenten lite roll då  muskler ändå inte kommer synas speciellt väl. man ser oftast bara undernärd och även sjuk ut.  Det krävs alltså en uppbyggnadsfas före deff.. Större muskler går i princip bara att byggas om man ligger på energiöverskott. 

Att räkna med att öka muskelmassa och minska kroppsfett samtidigt är nog något vi alla kroppsbyggare/fitnessfolk skulle önska oss i julklapp men det är samma sak som att tro på tomten. 

Under deff handlar det inte om att bli större och starkare utan att framhäva det man redan har. 

För att behålla muskelmassan trots energiunderskott ärt det viktigt att fortsätta träna under hela deffperioden. Annars riskerar man att inte bara tappa fett utan muskler oxå. För att behålla musklerna krävs det att de stimuleras kontinuerligt genom styrketräning. Man ska oxå vara försiktig och inte dra ner allt för mycket på kaloriintaget. Är energiunderskottet väldigt stort är det betydligt svårare att behålla musklemassan.  En generell regel säger att ett underskott på 500 kcal i veckan är lagom vid deff men siffror är svårt att  säga då det varierar mycket mellan personer. 

En stor del av energiintaget bör utgöras av proteiner eftersom de är muskeluppbyggande och förhindrar katabolismen. Minst 2 g Protein per kilo kroppsvikt.

det allra viktigaste är att deff inte är något varaktigt! Att gå runt rådeffad är sällan hälsosamt. Därför skall det bara göras inför tävling. Så låg fettprocent som byggarna på scenen har kan vara skadligt

bantning = hitta en livsstil som ger ett varaktigt resultat med en bra, balanserad kombo av sund kost och träning..

Deff = En kortvarig period med energiundeskott för att definiera synliga muskler inför tävling. 

Inledande TIPS för lyckad viktminskning/DEFF ! detta funkar för mig 🙂

  • Det är inte  jätteviktig vad man äter på Lördagen utan vad vi äter de andra 6 dagarna..
  • Ha veckans matsedel klar i huvudet eller laga hela veckans lunch redan på söndagen.
  • rensa ut i skåpen hemma.. släng det som inte ingår i din kostplan. Ha en lista på vad som ska handlas och handla 1 ggr/vecka. ( om det går)
  • Om du vill, unna dig 1 dag i veckan då du får äta vad du vill men se till att den dagen och dagen efter är träningsdagar. Handla bara det du vill unna dig samma dag du ska äta det och ät upp det eller släng resten så inget finns kvar nästa dag.
  • Drick bara alkohol om du känner att det är väldigt viktigt för dig.
  • Så fort du blir sugen på nått sött : Ställ dig frågan om det är värt det? vill du komma i form så väntar du till den dagen du ”får lov” att äta vad du vill..
  • Ersätt sötsug med sockerfria tuggummi, kryddat te, Funlightsaft eller casein/vassleprotein blandat till mousse.
  • vill du ta en fika på stan så nöj dig med kaffe/te. Vill du unna dig nått gott, välj något med få kalorier och lite socker samt fika helst innan träningen så du kan dra nytta av energin..

När du väl tränar.

  • Träna ordentligt! var inte rädd för att testa gränserna och lyfta tungt. Klarar du inte det så är det inte värre än att du får sänka vikten. Pressa dig hårt och försök alltid göra en rep till. Ta hjälp av någon som kan som kan passa dig eller pusha dig.
  • Gör allt strikt och fokusera på muskelgruppen. värm upp innan och då menar jag inte springa eller cykla utan värm upp/förbered nervsystemet på den muskel du ska träna.. låg, låg vikt 12-15reps 3 set innan du tränar ”på riktigt.
  • stretcha!,
  • När det gäller löpbandet kan du sluta gå.. du bör springa. LÖPband heter det.. man ska springa..
  • vila från gym 2 dagar/vecka men ok att gå, springa, eller annan träning en av dagarna. Vila när du känner dig trött eller har andra planer, du behöver inte ha en bestämd dag.
  • Du ska göra allt så enkelt och minst stressat/pressat som möjligt.. har du inte tid o träna en dag ska du inte känna ångest för det utan använda det som vilodag..
  • Ha med fördel ett fast schema så detaljerat som du själv tycker behövs. Det hjälper dig hålla fokus på rätt saker och ingen tid går förlorad.

Lycka till!

 

 

Ulrika Merkel

Posts Google+