Tävla i Bodyfitness?

2 juni, 2013
2 juni, 2013

Vill du tävla i Bodyfitness?

Vad ska DU börja nånstans??? Det är mycket att tänka på…

1. Har du rätt fysik?
Många går upp på scenen alldeles för tidigt, innan de hunnit lägga på sig  muskler. Har du inte tillräckligt med muskler ser du möjligen  anorektisk ut på scenen efter deff och det är varken kvinnligt, hälsosamt eller snyggt.
Kroppen ska också vara symmetrisk, du ska ha en fin ”ram”. Ingen vinner på att ha en bred rygg utan några benmuskler… En fysik jag gillar är Camilla Öhmans. MEN hon har oxå vääldigt mycket muskler och har tävlat i byggning tidigare..

 

2. Har du kunskapen? Om tränings uppbyggnad o träning under deff? Du kanske behöver en coach som hjälper dig med träningsupplägg och dieten. Annars finns många forum att lära sig av.
När jag tävlande förtsa gången tog jag av en tjej som hade mycket tävlingserfarenhet och jag hade verkligen stor nytta av det!

3. Vilket team? Ska du tävla måste du tillhöra ett team, finns massa att välja mellan. Men min rekommendation är att hitta ett team som står för dina värderingar, kan underlätta att ha dem i närheten för teamträffar osv. Kolla upp vad som ingår i teamet. En del lägger ner mycket energi på sina medlemmar och andra inte, ofta är man ju i stort behov av hjälp vid första tävlingen o då är ett bra team kanon att kunna vända sig till. Meningen med ett team är ju att man delar sina kunskaper och hjälps åt även om man tävlar i samma gren o klass! Ett ”för stort” team kan vara till nackdel då man kan hamna i skymundan och känna sig utanför.

4. Sitt i publiken på tävlingar. Perfekt för att se hur det funkar på scen o du ser också allt ur ett annat perspektiv än man gör som tävlande själv. Vad ser bra ut på scen? Vilken bikini ser bra ut, hur ska du föra dig, olika moment, hur ska du stå osv… Youtube o internet är ju också perfekt att leta information o kolla på tävlingar.

5, Information om regler!  VIKTIGT!!! Mycket ändras, tas bort och läggs till..
Kolla på SKKF:s hemsida vad som gäller, den uppdateras också med regeländringar m.m.

6.Skaffa tävlingslicens genom SKKF:s hemsida. I god tid! Dubbel avgift efter maj månad.

7, Sätt upp ett mål! En målbild i huvudet eller på papper som du kan tänka på de dagar det känns lite tufft, jag lovar dig att de tuffa dagarna kommer! Vad är ditt mål? Hur ska du se ut fysiskt tävlingsdagen? Realistiska, utmanande mål! jag har ofta en bild av mig själv i tävlingsform eller en bild på någon förebild NÄRA till hands, så jag ser den varje dag och blir påmind… Senaste dieten som bara var 7,5 vecka hade jag denna bilden hemma i hallen. Åsa Hällstorp strax efter barnafödande!

8.Hur och vad är du redo att offra för din satsning? Även om man inte tror att dieten kommer påverka omgivningen så mkt så gör det det mer eller mindre. Mycket tid går åt till att laga mat o träna, vad ska du prioritera bort för att hinna med din nya satsning? Förmodligen försvinner lite av ditt sociala umgänge, ofta finns inte energin i slutet av en diet att umgås o åka å massa utflykter m.m. Jag känner inte någon som gått på diet o varit på topphumör o haft massa energi dieten igenom så ofta blir saker som städning o annat tidskrävande åsidosatt – orkar du se dammråttorna i hörnet?


9.Har du skalle till att gå hela vägen? I en tävlingsdiet pressar du dig själv till nya gränser hela tiden. På alla områden, i gymmet måste du pressa dig fysiskt även om inte orken finns där. På ICA, på gymmet, på promenaden, på jobbet måste du kanske vara social o hålla god min även om du har en riktigt skitdag. Det kommer flyta många lustiga tankar i huvudet o humöret gör dig lättirriterad så tänk innan du talar.   Bryt ihop o kom igen!

10.Har du pengarna? Det kostar mer än man tror. Vad jag kan tänka på just nu så kostar ju coaching, tävlingslicens, tävlingarna kostar ibland att delta i, 2 bikini(inget man köper på HM precis), ev 2 par skor, smycken, hår, smink, färg på tävlingsdagen, hotell till tävlingshelgen, resor o hjälp med till tex poseringsträning, speciell kost o kosttillskott m.m.

11.Öva posering o t-walk! Det går inte öva för mycket, det ska sitta i ryggmärgen! Fota, filma, be någon erfaren bedöma dig o ge tips o råd. Eller anlita ett proffs! Har du en bra fysik men inte kan presentera den på scenen så har du gjort hela jobbet i onödan…

12.Berätta vad du gör för folk i din omgivning. Det är lättare att få stöd om de vet varför du äter som du gör eller varför du kanske inte alltid är på topp. dela med dig av dina tankar till ”rätt” personer så kan du få jättemycket pepp o tips på vägen!

13. Skaffa ett bollplank! Någon eller några som pratar samma ”fitness språk” o gärna någon som har erfarenhet o kan besvara alla dina frågor. Någon som är ÄRLIG! okunniga utanför brancshen kommer antagligen tycka du är grym bara magrutorna börjar synas men det krävs klart mer än så för att lyckas..

14. Fortsätt jobba med motivation! Du måste hitta ditt sätt att pressa dig själv, du kan inte alltid ha någon annan som som puschar dig. Bilder på några förebilder håller dig fokuserad på målet.

15. Fota kroppen varje vecka! Kan kännas obehagligt i början och jag ser förjävlig ut på bilderna nedan.. mest för att jag på riktigt var sur den dagen och inte nöjd med hur Gustaf fotade.. Det viktiga är ju ändå att se formskillnaden!
det sååå kul att se framstegen! Man kan lätt  bli lite självblind o inte se några förändringar, men då har du korten som visar att framstegen finns där.

56 vs 49 kg

16. Tömning /laddning.. ett stort projekt. ta reda på hur detta ska gå till och förbered den sista veckan väl för den är jobbigast!

17. Tävlingsdagen! ha dagen klar i huvudet och packa allt dagen innan. efter packlista som du gjort under planeringen. ta hellre med för mycket än för lite, vila när du kan.. sömnen är svår sista veckan då kroppen är ”tom”..
Ha en medhjälpare med dig som är väl insatt så du slipper tänka på allt runtom.. ditt fokus ska bara vara på scenframträdandet!! kom i god tid så du får en bra plats backstage.. här är alltid ett mindre världskrig av folk och prylar!! ta med egna uppvärmn hantlar och gummiband då pumprummet ofta är fullt.. ta med musik så du kan vila och slappna av till lugn musik och sen peppa igång med motivationsmusik.

Viktigast av allt. GE INTE UPP!! ALLT SLIT KOMMER VARA VÄRT DET!!!

OCH förbered er att det kommer vara minst lika jobbigt mentalt EFTER tävlingen!! när man uppnått ett så stort mål kommer ofta baksmällan som en stor tomhet i livet och det kan oxå kännas väldigt jobbigt att gå upp i vikt igen.. Bara sätta nya mål här och tillåta dig själv att njuta av friheten..

 

 

 

 

Ulrika Merkel

Posts Google+