Vad Mia gör på jobbet

7 april, 2015
7 april, 2015

Jag har ju ett (enligt mig) väldigt intressant jobb som jag sällan skriver om här på bloggen eftersom det inte direkt har någonting med den här världen att göra. Men nu börjar mitt forskningsprojekt att bli mer och mer publikt så jag tänkte ge er som är nyfikna en kort beskrivning om vad jag gör på jobbet. :)

Jag har en mastersexamen i biologi med inriktning på etologi vilket är läran om djurs beteenden. Jag har tidigare under utbildningen jobbat en del med höns och kycklingar men nu doktorerar jag inom beteendegenetik hos hundar. Jag letar alltså efter samband mellan gener och beteenden. Detta är till stor del grundforskning som ökar vår förståelse för hur gener kan påverka hur hundar beter sig men många gener som finns hos hundarna finns även hos oss människor så möjligheten finns att detta även kan vara applicerbart hos oss människor i framtiden.

De beteenden som jag främst är intresserad av i dagsläget är dem som rör hur hundar kommunicerar med oss människor. Nu har min första artikel relaterad till det här projektet publicerats online i tidskriften Genes, Brain & Behavior under titeln Human-directed social behaviour in dogs shows significant heritabilityDär berättar jag hur jag har hittat en variation hos hundar i hur och hur mycket de ber oss människor om hjälp när de ställs inför ett problem som de själva inte kan lösa. Jag visar även att den här variationen i beteendet till ungefär en fjärdedel beror på gener. Ni kan läsa mer om studien under länken ovanför :).

beagle-mia1

kommentarer, 198 Visningar

Kommentarer

kommentarer

Mia Persson

Posts Google+