Crossfit- träning eller hat

23 januari, 2015
23 januari, 2015

År 2011 gjorde Crossfit sin entré i Sverige och har sedan dess spridit sig som en löpeld och fått människor från alla möjliga hörn av träningsvärlden att släppa vad de hade i händerna för att fullkomligt kasta sig över detta nya träningsfenomen. Nya träningslokaler har upprättats, hela kollektioner med träningskläder för just Crossfit har skapats, träningsböcker och kokböcker har skrivits med fokus på Crossfit, det har debatterats, skrivits, filmats och intervjuats, ja nämn ett hörn av vårt land där ordet Crossfit inte har nämnts.

Efter gårdagens debatt på SVT skrev jag på Twitter att Peter Blaha krossade Jonas Colting! Oväntad åsikt för att komma från mig, men även om jag twittrade i stridens hetta så står jag för det! Tänkte dock mer djupgående ta upp min åsikt nedan, speciellt då jag inte är vidare känd som något fan av crossfit! För er som inte har sett debatten så kan ni göra det på den här länken: SVT Play Debatt (debatten om crossfit startar efter ca 22.50min).

Precis som med alla andra trender så blev det ett medialt kaos den första tiden, ett kaos som Crossfit har varit oerhört duktiga att hela tiden elda på. Vilket har resulterat i att fyra år senare diskuterar vi fortfarande denna ”trend” och bara ordet Crossfit upprör nästan lika mycket som den föregående politiska debatten på TV:n igår.

Men det absolut viktigaste resultatet av den mediala uppmärksamheten och det som verkligen spelar någon roll, det är också det här som får mig att ge mig in i debatten trots att jag bara har besökt en Crossfitbox ett fåtal gånger! Det faktum att Crossfit har fått så otroligt många människor att älska träning, att människor som före Crossfit bara satt hemma och lökade chips faktiskt har tagit tag i sin hälsa och börjar röra på sig, det är anledningen till att jag ställer mig bakom, inte trenden, utan idrotten Crossfit.

Enligt min mening så var Colting ute på hal is redan innan debatten i SVT och det av den enkla anledningen att du kan inte ge dig på något som så många älskar och mår bra av som Crossfit utan att hamna i blåsvädret. Och jag får känslan av att det från Coltings sida egentligen handlar om en bitterhet över att Crossfit hårt konkurrerar med de gamla traditionella idrotterna som löpning, cykel och simning, vilka vi vet ligger Colting varmt om hjärtat. Även om debatten får honom att framstå som den tjuriga pojken i klassrummet som vägrar att vara med och leka med de andra barnen för att han tycker att deras lek är löjlig, så har Colting en poäng i sina argument.

Coltings huvudsakliga argument är kritiken gentemot den höga intensitet som övervägande har blivit ett signum för Crossfit. Och han menar att hög intensitet ökar risken för skador och att det därför inte skulle vara hållbart att över tid träna Crossfit. Vidare pratar han om att man låter nybörjare utföra tekniskt svåra lyft utan att förbereda de ordentligt, samtidigt som man lägger till ett stressande tidsmoment och kör till utmattning. Sammanfattningsvis så kan man säga att Colting menar att upplägget med Crossfit är som gjort för att man ska skada sig och om du skadar dig så kan du inte fortsätta att träna, vilket gör det till en dålig träningsform. Bra träning är träning som du kan genomföra kontinuerligt över lång tid och som exempel ger han en timmes skogspromenad, alltså med betydligt lägre intensitet.

När Crossfit med dunder och brak gjorde entré år 2011 höll jag samma ståndpunkt som Colting och höjde ett varningens finger för att hög intensitet tillsammans med tidspress och en bristande teknik skulle leda till skador. Och självklart hade jag rätt, folk har skadat sig om och om igen under både träning och tävling inom Crossfit. Är det en anledning till att ta en skogspromenad istället? NEJ!

I debatten på SVT representerade Blaha den sidan som står positiva för Crossfit och deras tyngsta argument riktar sig bort från skadorna och den bild som media gärna målar upp av Crossfit, att det skulle vara en brutal idrott som alltid kör allt på max. Blaha lyfter istället fram kärleken till Crossfit och menar att det mer handlar om att jobba effektivt än att jobba intensivt och att hög intensitet är en liten del av ett pass. Han lyfter även fram att han själv under det året han har tränat ökat upp sin rörlighet och blivit av med smärtan i axlarna, han har tränat i ett år utan att skada sig och dessutom blivit mer fysiskt komplett. Men framförallt hur otroligt roligt han har under träningarna och hur Crossfit är en idrott för alla åldrar, kön och fysiska förutsättningar då det handlar om att anpassa sig efter situationen.

Vi kan alla enas om att Crossfit kom till oss med dunder och brak och att det efter fyra år är en idrott som är här för att stanna. Att Crossfit inom vissa områden har sina brister och att skadestatistiken har varit hög. Men som alltid så är det lätt att hacka på den nya killen i gänget och påpeka hans brister, samtidigt som man döljer sina egna. Vad jag menar är att skador på grund av hög intensitet hos motionärer är något som vi ser inom de flesta idrotter. En klassiker är när solen tittar fram och alla glada motionslöpare snörar på sig skorna efter en hel vinter i soffan och ger sig ut på milen i full fart, de är väldigt snart stamkund hos sin sjukgymnast och det är samma visa varje år.

Det hela handlar helt enkelt om att alla oavsett nybörjare, motionär eller elit måste inse sina begränsningar och arbeta utefter det. Att man varierar sin träning och aldrig svävar så högt upp i skyn att man glömmer att man är dödlig och inte kan köra hur hårt som helst alla pass, alla dagar i veckan. Och när man inte vet hur man ska gå tillväga vågar ta steget att svälja sin stolthet och fråga någon som vet bättre.

Men viktigast av allt är det som gav Blaha segern över Colting och det som gör att alla vi som tränar dag ut och dag in, året runt orkar fortsätta; glädjen över att göra det man tycker är roligt och mår bra av.

Jag älskar att lyfta vikter i gymmet och jag älskar att ser hur jag utvecklas i både styrka och muskelmassa, därför ägnar jag mig åt styrketräning och bodybuilding. Vad älskar du? Och vad ägnar du dig åt? Kommentera och sprid lite glädje!

Filip

 

IMG_0498

 

IMG_0736

 

Kommentarer

kommentarer

Filip Eliasson

Posts Twitter Facebook Google+

Bor i Malmö, studerar Idrottsvetenskap, arbetar som Personlig tränare och tävlar i Classic Bodybuilding. Kontakt:fe@filipeliasson.com