Tårtor

Tårta med browniebotten, jordgubbsmouse och syrlig vit choklad

Kanske inte blev den snyggaste… Mer gelatin i moussen behövdes. Men riktigt fräsch och god för det! 😀

En festlig tårta med en underbar browniebotten och god jordgubbsmousse toppad med ett tunt lager syrlig vit chokladmousse.
Gör tårtan dagen innan så att jordgubbsmoussen hinner stelna ordentligt och gör sedan den syrliga vita chokladmoussen på morgonen.

Receptet:
Ugn: 175 grader
175 g mörk kvalitetschoklad
1 dl strösocker
100 g smör
2 st ägg
1 1/3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

Smält choklad, strösocker och smör i en kastrull över vattenbad. Låt svalna lite.
Vispa med elvisp tills chokladen är blank och fin, tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Rör ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och blanda ner i chokladsmeten.
Klä botten på en rund kakform med löstagbara kanter med bakplåtspapper och smörj in den. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 18 minuter.
Kakan ska vara lite lös fortfarande och alltså inte helt stelnad.
Låt den svalan helt, men låt den vara kvar i formen.

Jordgubbsmousse:
250 g jordgubbar, frysta går bra
2 dl vispgrädde
2 dl kesella
3 g Agar Agar / Gelatinpulver
1 dl socker

Tina jordgubbarna om de är frysta och låt all vatten rinna av. Mixa dem med stavmixer till en slät puré.
Vispa grädden hårt till en fast konsistens och blanda väl med kesellan.
Häll jordgubbspurén i en kastrull och värm sakta. Rör ner socker och låt smälta.
Ta av kastrullen från spisen och tillsätt Agar Agar, vispa försiktigt så den blandas i väl.
Rör ner jordgubbspurén i vispgrädden och fördela sedan moussen jämnt på browinebotten.
Låt stelna i kylen i ca 4 timmar eller över natten.

Syrlig vit chokladmousse:
1/2 dl pressad limesaft
1 dl vispgrädde
80 g vit choklad
1 g Agar Agar / Gelatinpulver

Vispa grädden till en fast konsistens.
Smält den vita chokladen försiktigt och rör ner i grädden.
Värm limesaften i en liten kastrull och rör ner Agar Agar.
Vispa ihop med grädden till en jämn konststens och bre ut moussen i ett tunt lager på den stelnade jordgubbsmoussen.
Låt stelna i kylen i ca 1 timmar.
Lossa försiktigt på kakformens kanter och lägg upp tårtan på ett vackert fat. Dekorera med jordgubbshalvor.

 

Exploding Chocolate Gateau – Chokladtårta med krut

Inspiration från Heston Blumenthal

Ingredienser
Tårtbotten:
150 g Vaniljdrömmar (Gille)
30 g osaltat smält smör
2 msk  strösocker
25 g Pop Rocks eller liknande (helst neutral smak)

Chokladganache:
175 g vispgrädde
Nypa salt
Fruktkött/fröna från 6 st passionsfrukter
50 g vaniljkräm
110 g mörkchoklad av bra kvalité (minst 60-70% kakao)
50 g mjölkchoklad

Kakaogelé:
180 g vispgrädde
140 g vatten
180 g strösocker
60 g kakao (helst svart)
3 st gelatinblad

Gör så här
1. Värm ugnen till 180 ° C. Placera vaniljdrömmarna på en bakplåt och grädda i ugnen i 10 minuter tills gyllenbruna.

2. Placera dem i en matberedare och tillsätt det smälta smöret och socker. Kör tills blandningen liknar fin sand i strukturen.

3. Försiktigt rör i Pop Rocks godiset. Häll blandningen i en 15 cm tårtring placerad på en bakplåt med bakplåtspapper. Platta med baksidan av en sked och ställ åt sidan så att kakbotten sätter sig.

4. Tillsätt grädde, salt och passionsfrukt i en liten kastrull och värm på medelvärme tills det nästan börjar att koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och låt stå i 5 minuter, rör sedan ner den friska vaniljkrämen.

5. Lägg chokladen i bitar i en skål. Placera över ett vattenbad (en kastrull med försiktigt sjudande vatten) och låt smälta fullständigt. Ta bort skålen från värmen.

6. Sila grädden och tillsätt sedan den i skålen med smält choklad en tredjedel i taget och se till att det blandar sig noggrant efter varje hällning. Låt ganachen svalna till rumstemperatur.

7. När tårtabotten har satt sig, använd en slickepott för att sprida en del av ganachen
ovanpå botten och runt kanterna och placera i frysen i 5 minuter. Detta kommer att säkerställa att ganachen inte sipprar igenom.

8. Efter 5 minuter, häll över den återstående ganachen och placera tårtan i kylskåpet i 2 timmar för att den ska sätta sig. Placera tårtan i frysen minst 4 timmar innan dekoration med t.ex. kakaogelé.

9. Efter att tårtan är helt fryst, sätt tårtan på ett brett upp-och-ned-vänt glas eller
kruka. Ta av tårtringen genom att lätt värma med en blåslampa/gasbrännare. Ta bort tårtringen försiktigt genom att skjuta ringen nedåt. Ställ tillbaka tårtan i frysen.

(Här gör Heston Blumenthal en annan lösning på dekorationen m.h.a en choklad- och matoljeblandning i en färgpistol, kompressor/tryckluft… Blir riktigt snyggt, men jag kände inte för att investera i det hehe)

Om man vill kan man stanna här och bara strö över lite lätt med kakao….

Låt chokladtårtan tina ca. 30 min innan servering.

 

…men min lösning blev kakaogelé!

10. Blötlägg gelatinet i kallt vatten

11. Koka upp socker, vatten till 104 grader

12. Koka upp i en annan kastrull grädde med kakao och låt stå.

13. Häll sedan sockerkoket ner i kakao/gräddkoket och rör om.

14. Koka massan till 109 grader

15. Rör i gelatinbladen

16. Låt gelén svalna och gjut den sedan över tårtan.

17. Ställ in tårtan kylen någon timme för att sedan ställa in den i frysen till det är dags att servera.

18. Vid servering låt chokladtårtan stå framme och tina ca. 30 min.

Blev en riktigt kul och sprakande överraskning för gästerna på nyår! 😉

 

Choklad- och espressotårta

Recept från Linda Lomelinos kokbok: ”Lomelinos Tårtor”. KÖP!!

8-10 bitar
Chokladbotten:
75 g smör
4.5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
3.75 dl strösocker
2 st medelstora ägg
2.25 dl mjölk
1.5 dl starkt hett kaffe eller kokande vatten

Choklad- och espressofrosting:
200 g mörk choklad (70 %)
300 g rumsvarmt smör normal saltat
1.5 dl kakao
0.5 tsk vaniljpulver eller fröna från 1 vaniljstång
4 msk espresso eller starkt kaffe eller 4 msk vispgrädde
3.5-4 dl florsocker

Gör så här:
Chokladbotten
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och bröa två bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
Smält smöret och låt det svalna.
Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.
Fördela smeten jämnt i formarna.
Grädda bottnarna i 30–35 minuter.
Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler.

Choklad- och espressofrosting
Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna till rums- temperatur.
Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn. Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret.
Tillsätt espresso, kaffe eller grädde lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.

Sätta ihop tårtan
Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar. lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
Bred ut ett jämnt lager frosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre bottnar. lägg den fjärde bottnen överst med den skurna sidan ner.
Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan.
Låt tårtan stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills frostingen har stelnat något.
Skålen med frosting kan stå framme under tiden.
Bred resten av frostingen över hela tårtan i ett jämnt lager.
Ställ tårtan på ett snurrande fat. Snurra på fatet samtidigt som du håller en spatel eller baksidan av en sked försiktigt mot frostingen så att det bildas ett mönster som på bilden ovan.
Till ovansidan använde jag en liten stjärntyll och spritsade choklad- och espressofrostingen.

 

Budapestlängd

Varit mer eller mindre min favorit när jag fyllde år i mina yngre dagar… Och då med självklart HALLON som fyllning!! 😉
Många namn har denna tårta med… Budapesttårta, Budapeststubbe, Budapeststubbe, Budapestlängd…. Ja, kärt barn har många namn! :)

Ingredienser
200 g äggvita
250 g strösocker
150 g hela hasselnötter
50 g potatismjöl
50 g hasselnötsflakes

Fyllning och dekoration
400 g vispgrädde
Hallon
100 g mörk choklad
Florsocker

Gör så här:
Rosta hasselnötterna i ugnen eller i en torr stekpanna för att sedan hacka dem.
Sätt ugnen på 190 grader.
Vispa äggvitan tillsammans med 100 g av strösockret till maräng.
Vispa ner resterande strösocker och vispa sedan vidare i 2 min.
Blanda potatismjöl och hasselnötter, vänd ner i marängen och blanda väl.
Stryk ut smeten eller spritsa ut den på en plåt med bakplåtspapper.
Dekorera med mandelflakes.
Sätt in i ugnen och baka i ca 16-18 minuter. Vispa grädden under tiden.

Montering
Vänd botten och dra bort pappret, lägg ett nytt bakplåtspapper över.
Stryk ut grädden och fördela hallonen.
Rulla ihop din Budapestrulle, spänn rullen med hjälp av pappret.
Skär rent kanterna. Dekorera med choklad, grädde och hallon.
Pudra över med florsocker.

 

Sommartårta med jordgubbar och lime

Ingredienser för 8-10 bitar
Sockerkaksbotten
50 g smör
2 stora ägg
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk (3%)
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Lime curd
1 1/2 dl strösocker
2 stora ägg
saft och skal från 3 limefrukter (ca. 3/4 dl saft)
50 g rumsvarmt smör i kuber

Fyllning och dekoration
6 dl vispgrädde
2 msk socker eller efter smak
500 g jordgubbar
1 dl lime curd (se ovan)

Gör så här:
Sockerkaksbotten
1. Värm ugnen till 175°
2. Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diamter.
3. Smält smöret och låt det svalna.
4. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke. Värm mjölk och tillsätt den lite i taget. Vispa i smöret.
5. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten. Fördela smeten jämnt i bakformarna.
6. Grädda bottnarna i cirka 30 minuter.

Lime curd
1. Häll socker, ägg, limeskal och limesaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället! Curden ska bli tjock som en hollandaisesås ungefär.
2. Ta av curden från värmen och rör i smöret. Rör tills det har smält. Häll upp i en burk med lock. Lime curd håller sig i drygt 1 vecka i kylen.

Fyllning
1. Vispa grädden med sockret.
2. Rensa och skiva jordgubbarna.

Sätta ihop tårtan
1. Dela båda bottnarna på mitten till fyra bottnar.
2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred först ut ett jämnt lager lime curd, sedan grädde och lägg till sist på skivade jordgubbar. Upprepa tills du har använt tre bottnar. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
3. Bred ett tjockt lager grädde över hela tårtan och dekorera med jordgubbar.

Sommartårta med jordgubbar och lime