Pannkakor

Äppelpannkakor

Inspiration hämtad från Jamies Amerika av Jamie Oliver. KÖP!

Grymma äppelpannkakor!

Ingredienser för ca. 6 pannkakor
Smör till stekning
Naturell yoghurt till servering
Flytande honung till servering

Pannkakssmet:
1 äpple med kärnhus och allt, grovrivet
1 stort ägg
Ca. 2.5 dl extra fint mjöl (innehåller bakpulver)
Ca. 2.5 dl mjölk eller vatten
En rejäl nypa flingsalt
1 msk honung
En nypa malen kanel, plus lite extra till serveringen

Gör så här:
Lägg alla ingredienser till smeten i en bunke och vispa tills allt är väl blandat. Sätt en stekpanna som är ca. 20 cm i diameter på en värme mellan medel och hög och lägg i en liten klick smör. Flytta runt smöret så att hela botten täcks av smält smör och häll i en slev smet.

Stek pannkakorna i ett par minuter tills det börjar bildas små bubblor på ovansidan och smeten precis har stelnat. Kolla undersidan då och då så att den inte bränns vid, och vänd pannkakan när undersidan har rätt färg. Det är ett välkänt faktum att man ofta misslyckas med den första pannkakan, så ta det lugnt. Problemet brukar vara att pannan antingen är för het eller för sval – prova dig fram för resten av pannkakorna.

Lägg upp den nystekta pannkakan på ett fat och servera genast med en klick naturell yoghurt, lite ringlad honung och en rejäl nypa kanel. Torka ut stekpannan med hushållspapper, klicka i lite smör och sätt igång med nästa pannkaka.

En bonus, ringla lite honung över den färdigstekta pannkakan medan den ligger kvar i pannan och vänd på den så att undersidan blir karamelliserad. När undersidan är gyllenbrun så vänd upp pannkakan på ett fat med den karamelliserade sidan upp. Jättegott! Se bara till att inte röra vid pannkakan under den första halvminuten eftersom man kan bränna sig på den smälta honungen.

 

Tjockpannkaka med bär

Går säkert att byta 30% av vetemjölet mot Body Science Bake Protein. MEN sänk då temperaturen till 200 grader och ha inne den i ugnen lite längre…

TIPS! På bilden använde jag hallon och jordgubbar. Gjort den tidigare på enbart blåbär och det var snäppet vassare! Men den blev väldigt saftig så här! :)

Ingredienser för ca. 4 portioner
4 st ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 msk socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 gram smör eller margarin
2 dl bär

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smält smöret.
3. Smörj en långpanna och häll ut bären i den. Det har ingen betydelse om
bären är frysta.
4. Vispa samman äggen och mjölken.
5. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vispa sedan ner dem i mjölk- och
äggblandningen.
6. Tillsätt det smälta smöret.
7. Häll smeten över bären i långpannan. Grädda ca 30 minuter.