Pajer

Söt pajdeg

Inspiration hämtad från Jamies Amerika av Jamie Oliver. KÖP!

Nedan följer ett grundrecept på pajdeg. Enkel och kan varieras med olika smaktillsatser. Får du deg över kan du bara svepa in det i plastfolie och frysa in det till en annan gång.

Ingredienser:
250 g vetemjöl, plus extra för utbakning
50 g florsocker
125 g osaltat kallt smör, tärnat
valfritt: 1 apelsin
valfritt: 1 vaniljstång, delad på längden, fröna utskrapade
1 stort vispat ägg
En skvätt mjölk

Gör så här:
Kan göras förhand eller i matberedare. Sikta ner mjöl och florsocker i en stor bunke från hög höjd. Arbeta varsamt in smörtärningarna med fingertopparna till resultatet liknar ströbröd. Om du vill ha apelsin- eller vaniljsmak på degen: blanda antingen ner fint rivet apelsinskal eller fröna från vaniljstången.

Tillsätt ägg och mjölk och arbeta varsamt ihop degen med händerna till en boll. Bearbeta inte degen för mycket i det här skedet, för då blir den smidig och seg istället för smulig och frasig.

Pudra lite mjöl över degen samt över en ren yta, och pressa sedan med handflatan ner degen till ca 2.5 cm tjocklek. Pudra över lite mer mjöl över degen, svep in den i plastfolie och låt vila i kylen i minst 30 min. Ta fram en teflonform med löstagbar botten, 25 cm i diameter. Häll i lite vegetabilisk olja på en bit hushållspapper och olja in formen.

Pudra en ren yta samt en brödkavel med mjöl och kavla försiktigt ut degen tills den är 5 mm tjock. Vänd den då och då. Rulla upp degen på kaveln och rulla sedan av den i oljade formen. Lirka in degen i formen och se till att den kommer ända ut i kanterna. Skär bort eventuell överflödig deg som hänger över på sidorna. Nagga pajbotten lite överallt med gaffel och ställ in i frysen i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

Ta fram ett stort ark smörpapper, knyckla ihop det, släta ut det igen och lägg det sedan i pajskalet. Se till att det täcker ända ut i kanterna. Fyll formen helt med riskorn/mynt/kedja och förgrädda i 10 min. Ta ut formen, lyft varsamt bort smörpappret med riset/mynten/kedjan och ställ sedan in formen i ugnen igen. Förgrädda ytterligare 10 min, till pajdegen är fast. Låt svalna.

 

Pekanpaj med bourbon

Inspiration hämtad från Jamies Amerika av Jamie Oliver. KÖP!

Sååå god! Apelsinsmaken i pajendegen bryter av bourbonsmaken fint.

Ingredienser:
10-12 bitar
1 deg enligt ovan
450 g pekannötter
3 stora ägg
175 g rårörsocker
1 tsk malen kanel
1 dl melass eller mörk sirap
50 g osaltat smör, smält
5 cl bourbon av finare kvalité än Jack Daniels 😉
Vaniljglass, till servering

Gör så här:
Börja med att göra degen enligt ovan. Inkludera både vaniljfrön och rivet apelsinskal från listan över valfria ingredienser.

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg hälften av pekannötterna i en ren kökshandduk eller plastpåse och krossa dem till små smulor med brödkavel.

När degen har stått 30 min i kylskåp: fortsätt att följa receptet med förgräddningen.

Gör nu fyllningen. Vispa samman ägg, socker och kanel i en bunke och blanda ner nötkrosset. Tillsätt melass/mörk sirap, smält smör och bourbon, blanda väl och vänd sedan ner de hela pekannötterna. Häll upp smeten i pajskalet.

Grädda tills fyllningen börjar stelna i kanterna, 25-30 min. Ta ut pajen från ugnen och låt svalna i formen 1 timme, så att den hinner stelna helt innan den serveras. En bit ljummen paj med en kula vaniljglass – Sååå gôtt änna!! =)

 

Banoffepaj

Kondenserad mjölk ger en riktigt god kolasås. Måste testas!

Ingredienser:
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
1 pkt digestivekex (400g)
150 g smör
3 skivade bananer
2 dl vispgrädde
1 dubbeldajm

Gör så här:
Lägg ner burken med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull. Slå på vatten så det täcker. Koka upp och låt småkoka 2-3 timmar. Fyll på mer vatten allteftersom det ångas bort. Burken ska hela tiden ligger under vattenytan, annars riskerar den att explodera och du får kolasås i hela köket!
Förbered botten. Krossa digestivekexen i mixer eller för hand med kavel & påse! Smält smöret och blanda ihop med digestive. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbara kanter (ca 28 cm diam). Tryck till rejält över hela så den blir riktigt kompakt så smular den inte sönder när man skär i den sen. Täck med folié och ställ i kylen så länge. När burken kokat i 2-3 timmar, spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt.
Nu är det dags att montera ihop pajen. Öppna burken som nu innehåller kolasås och täck digestive-bottnen med detta. Skiva 3 bananer och fördela ovanpå. Täck med ett lager grädde och toppa med ytterligare skivade bananer samt krossad daim!
Njut av riktigt god paj!

 

Äppelsmulpaj med flingsalt

Ingredienser:
4 st stora svenska äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
flingsalt

Smulor
125 g saltat smör
1.5 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk flingsalt

Gör så här
1. Äpplen – Skala EJ äpplena, skär i mindre bitar, krydda med socker, kanel och en
liten nypa flingsalt. Lägg i smord ugnsfast pajform.

2. Smulor – Blanda samman alla ingredienser till en smulig massa.

3. Fördela massan över äpplena och grädda sedan pajen i ugn i 225-200
grader tills den fått fin färg (ca. 20-25 min)