Mat – Tillbehör

Ugnsrostade rotfrukter med vitlöksklyftor och rosmarin.

Det här är nog helt klart en av mina absoluta favorittillbehör till ett gôtt kött eller liknande. Servera gärna med ett kraftigare vin typ Amarone eller ett Ripasso! :)
Samt en kall sås, som t.ex. Erik Lallerstedts Chili Bearnaise….

Detta recept är med inspiration från Jamie Oliver och finns i flera varianter. Se Youtube-klipp.

Nedan finner ni en variant med smör som fettbas med smak av vitlöksklyftor och rosmarin i olivolja.

Ingredienser:
Potatis – Viktigt att den är mjölig och gärna av bättre kvalité
Palsternacka
Morötter
Smör
Vitlöksklyftor
Färsk Rosmarin
Olivolja
Vinäger
Havssalt & peppar

Gör så här:
Börja med att skala alla rotfrukter och se till att potatisen är i ungefär samma storlek.
Koka dem därefter i ca. 10 min i havssalt, potatisen för sig.
Samtidigt värm ugnen till ca 220 grader med ugnsplåten i.
Häll över potatisen i ett durkslag och skaka om potatisen så att ytan blir lite frostig och flagnig. Detta gör gör att potatisen blir extra knaprig och får en fin yta efter den har varit i ugnen.
Ta ut den varma ugnsplåten och klicka i ganska rikligt med smör så att det smälter.
Häller över rotfrukterna salta och peppra samt rulla runt dem i smöret.
Viktigt att se till att inga rotfrukter ligger på varandra, då det blir mer kokta än ungsrostade!
In i ugnen med dem i ca. 25-30 min.

Under tiden, ta en skål och lägg i vitlöksklyftorna med skalet på samt riv av bladen från den färska rosmarin.
Häll därefter en skvätt olivolja, vinäger (som kommer att kokas bort, men ger potatisen en kick) och blanda allt.

Efter ca. 25-30 min ta ut rotfrukterna. Ta en potatisstött och tryck till potatisarna för att platta till dem lite och du kan även vänd på dem om du känner så. Tillplattningen gör att du får mer stekyta på potatisen.

Ta allt från skålen som du har blandat och sprid över rotfrukterna. (Anledningen till att man gör detta efter ungefär halva tiden, är pga att man inte vill bränna rosmarin och vitlöksklyftorna).

In i ugnen igen i ca. 25-30 min, eller tills rotfrukterna har fått den färg du önskar.

Njut av världens godaste potatis! :)

Alternativ smaksättning till ugnsrostade potäter
Samma procedur som ovan fast med en liten annan twist… 

Alt. 1
Fettbas i ugnsplåten: Olivolja
Blanda rosmarin, vitlöksklyftor, en skvätt olivolja och vinäger i en skål.

Alt. 2
Fettbas i ugnsplåten: Gåsfett
Blanda timjan, vitlöksklyftor, lagerblad, skvätt olivolja och vinäger i en skål. 

Alt. 3
Fettbas i ugnsplåten: Smör
Blanda hela blad från kryddsalvia, vitlöksklyftor, skal från klementin (ät ej, enbart för smak) och en skvätt olivolja.

Alt. 4
Fettbas i ugnsplåten: Gåsfett eller olivolja.
Blanda hela blad från kryddsalvia, vitlöksklyftor, rivet skal från en apelsin och en skvätt olivolja.

 

Potatismos

Gôtt mos! 😉

Ingredienser
8-10 potatisar, 800 g
50 g smör
1 dl mjölk + 1 dl vispgrädde
Riven muskotnöt
Salt och nymalen vitpeppar

Gör så här
Skala och koka potatisen riktigt mjuk. Häll av vattnet och stöt potatisen med mosstamp eller vispa med elvisp. För extra slätt mos, använd potatispress och därefter elvisp.
Tillsätt smöret och mjölken blandad med grädden. Smaka av med lite muskotnöt, salt och peppar.

 

Basic BBQ-sauce

En het sursöt BBQ-sås som funkar utmärkt med såväl fläsk som kyckling och nöt.

Ingredienser
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
2 msk olivolja
1/2 dl balsamvinäger
1 dl farinsocker
1/2 dl japansk soja
1 msk worcestershiresås
1 dl passerade tomater
2 torkade anchochili

Gör så här
Stek finhackad lök och vitlök tillsammans med spiskummin i olja. När löken börjar bli mjuk deglaserar du genom att hälla på balsamvinäger och kokar några minuter. Tillsätt farinsocker, soja och worcestershiresås och passerade tomater. Ta bort stjälken och fröna ur chilin, lägg i såsen och låt småputtra 10 minuter eller tills det blir kletigt och gott. Mixa till en slät sås.

Köp Jonas Crambys Texas BBQ. Ett måste i kokboksväg! =)

Bourbon BBQ-Sauce

Ingredienser
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 dl bourbon
2 dl passerade tomater
1/2 dl farinsocker
2 torkade anchochili
salt och svartpeppar

Gör så här
Stek finhackad lök och vitlök tillsammans i smör. När löken börjar bli mjuk deglaserar du genom att hälla på bourbon och kokar några minuter. Häll på passerade tomater, farinsocker, ta bort stjälken och fröna ur chilin, lägg i såsen och låt småputtra 10 minuter eller tills det blir kletigt och gott. Smaka av med salt och svartpeppar. Mixa till en slät sås.

 

Majonnäs, hemmagjord.

Här är en majonnäs som fungerar bra i hamburgerdressing, coleslaw och annat gött!

Tack till hamburgare.org för receptet!

Ingredienser
2 äggulor
2 dl rapsolja
1 tsk Colmans Senapspulver
1 tsk vatten
2,5 tsk vitvinsvinäger
0,75 krm salt
1 krm cayennepeppar
1 krm strösocker

Gör så här
Börja med att ta fram ägg, vinäger och olja ur kylen i god tid innan så att de blir rumstempererade. Det blir lättare att få igång en emulsion och därmed få till en majonnäs om alla ingredienser har lika temperatur.

Blanda vatten, senapspulver, vinäger, salt, socker och cayennepeppar i en skål. Tillsätt äggulorna och vispa ihop ordentligt. Kör med en elvisp på hög fart och tillsätt olja droppvis eller i en tunn stråle samtidigt som du vispar. När blandningen börjar tjockna kan du hälla i olja snabbare.

Vispa och häll tills all olja är slut. Blir majonnäsen för tjock kan du tillsätta lite vatten för att tunna ut den.

 

Hamburgerdressing á la Shake Shack

Tack till hamburgare.org för receptet!

Ingredienser
1,2 dl hemmagjord majonnäs
4 skivor inlagd gurka
1 msk ketchup
1 msk amerikansk, gul senap
0,25 tsk vitlökspulver
0,25 tsk paprikapulver
En nypa cayennepeppar

Börja med att göra en hemmagjord majonnäs enligt receptet ovan.

Att rekommendera är Dill- och vitlöksinlagd gurka men inlagd ättiksgurka fungerar också. Senapen bör vara klassisk amerikansk, gul senap – t.ex. French’s. Bägge dessa kan finnas på en välsorterad ICA Maxi.

Häll ner alla ingredienser i en behållare och kör med stavmixer tills det är slätt (eller lite kortare tid om du gillar att känna gurkbitarna). Smaka av med lite mer cayennepeppar om det behövs.

 

Vinigrette

Här följer en snabb och enkel vinegrette som är perfekt ha till vardags!

Ingredienser
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 tsk torkade örtkryddor (tex. franska örtkryddor)
½-1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
En gnutta socker

Gör så här:
Häll alla ingredienserna i en flaska med tätslutande kork (finns små 25cl-flaskor på ICA Maxi). Skaka flaskan och förvara den i kylskåpet. Lång hållbarhet.

Piffar upp en tråkig sallad!

 

Färskpotatissallad

(mängd efter smak och antal personer)

Ingredienser
Färskpotatis
Rödlök
Fetaost
Chili, hackad
Soltorkade tomater
Ruccola
Vinegrette

Gör så här:
Färskpotatissallad
Gör gärna färskpotatissalladen en dag innan så att den hinner stå till sig. Lägg i potäterna med skalet på i kokande vatten.
Tillsätt 1 msk salt / liter vatten.
Låt koka i ca. 20 min eller tills att du känner att dom är mjuka med en sticka. Låt svalna.

Under tiden när potäterna kokar och ska svalna. Börja hacka rödlök, chili och soltorkade tomater samt lägg i fetaosten och ruccolan i en stor bunke med lock.
Dela potatisarna i jämna storlekar och tillsist häll på en vinegrette. Se recept här.
Skaka om och låt stå i kylskåpet tills servering.