Mat – Huvudrätter

Köttfärslimpa med ugnsstekta tomater och potatismos

Inspiration hämtad från Morberg lagar husmanskost av Per Morberg. KÖP!

Ingredienser för ca. 4 protioner
500 g nötfärs
½ dl ströbröd
2 dl mjölk eller grädde
1 liten gul lök
1 msk smör
1 ägg
1-1½ tsk salt
2 krm peppar

1 paket bacon, 140 g
2-4 lagerblad
4 stora tomater
1 rödlök
salt och peppar
timjankvistar till garnering

Gör så här:
Värm ugnen till 175°
Låt ströbröd svälla i mjölken/grädden i 10 min
Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör tills den fått lite färg. Låt svalna. Blanda färsen med ströbrödsblandningen, ägg, lök, salt och peppar.
Arbeta den väl.
Forma färsen till en avlång limpa. Täck den med baconskivor och lagerblad och lägg den i en stor ugnsform.
Halvera tomaterna och lägg dem runt om köttfärslimpan. Skala och strimla rödlöken. Lägg strimlorna på tomaterna och salta peppra. Sätt in formen i ugnen och stek 45 – 60 minuter.
Servera köttfärslimpan med tomaterna och kokt potatis eller potatismos.
Garnera med färska timjankvistar.

 

Fläskfilé med tärnad bacon, balsamico och salvia 2-4 personer

Ingredienser
1 st fläskfilé ca 550 g
1 pkt tärnat bacon 140 g
1/2 pkt coctailtomater
1/2 pkt salladslök, snedskuren
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
1,5 msk Kalvfond
(har man inte gjort en egen funkar Bong Touch of Taste Kalvfond)
1 msk balsamicovinäger
1 krm grovmalen svartpeppar
2 msk finstrimlad färsk Salvia
2 msk smör
1 msk olivolja
Vetemjöl till panering av fläskfilén

1. Börja med att putsa bort eventuella senor och överflödigt fett från fläskfilén.
Snedskär sedan fläskfilén i 8 st bitar, banka ut skivorna lätt med handen.
Halvera tomaterna och skär ner salladslöken i grova bitar.

2. Vänd fläskfilén i vetemjöl som är smaksatt med grovmalen svartpeppar och salt.

3. Tillsätt olivolja och smör i panna, medelhög värme.

4. Stek fläskfilén i olivoljan och smöret. Fläskfilén skall bli genomstekt, ca 2 min per sida. Lyft över köttet på en tallrik och låt vila.

5. Finstrimla salvian.

6. Tillsätt tärnat bacon i stekpannan, stek ett par minuter så att det får en gyllenbrun färg.

7. Tillsätt den finstrimlade salvian i baconet och fräs ytterligare ca 30 sek.

8. Tillsätt tomaterna och den snedskurna salladslöken. Låt steka med i ca 1-2 min,
rör försiktigt i pannan.

9. Blanda vatten, grädde, balsamicovinäger och Bong Touch of Taste Kalvfond i en skål.

10. Slå grädd- och fondblandningen över bacon och grönsaksfräset. Låt koka ca 1 min.
Smaka av såsen med salt och grovmalen svartpeppar.

11. Tillsätt fläskfilén i stekpannan med såsen och låt sjuda i ca 2 min.

12. Servera gärna med rotfrukter, potatis och lök som har rostats i ugn med olivolja,
salvia, salt och peppar.

 

Helstekt fläskfilé med whiskysås

En festlig måltid där klyftpotatis funkar lika bra som potatispuré

Ingredienser
600 gram fläskfilé(er)
smör
salt och peppar

Whiskysås
2 st Schalottenlökar
smör
4 msk whisky (BenRiach lagrad på sherryfat funkade riktigt bra!)
3 msk kalvfond, koncentrerad
3 dl vatten
1 dl grädde

Tillbehör
800 gram potäter
1,5 dl mjölk
2 msk smör
1 dl örtkryddor, färska, finhackade, t ex persilja och timjan
salt och peppar

Ljumna tomater
16 st cocktailtomater, gärna på kvist
4 msk olivolja
1-2 st vitlöksklyftor
timjan, några kvistar färsk
salt
svartpeppar, nymalen
0,5 tsk socker

Tillagning
1. Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor. Bryn köttet runtom i smör, salta och peppra. Placera köttet i en ugnsfast form och stick in en köttermometer mitt i en av filéerna. Sätt ugnen på 100 grader.

2. Skölj tomaterna och låt dem rinna av litet. Lägg dem på samma ugnsform som köttet, ringla över lite olivolja och krydda tomaterna rikligt med salt och peppar och en gnutta socker. Skala och skiva vitlöken och lägg med tomaterna. Klipp av ett par stjälkar timjan och lägg ovanpå. Sätt in plåten med fläskfilé och tomater. Låt steka 25-30 minuter tills köttet är ca 70 grader varmt i mitten. Om köttet blir klart före de andra tillbehören kan det ligga och vila inlindad i bakplåtspapper eller folie tills det är dags för servering.

3. Skala potatisen och koka den mjuk. Stöt eller pressa potatisen till ett mos. Värm upp mjölken och tillsätt till potatismoset. Tillsätt en klick smör och vispa till ett fluffigt mos med elvisp eller ballongvisp för hand. Tillsätt örterna strax innan servering. Krydda med salt och peppar.

4. Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Häll på hälften av whiskyn, fond, vatten och grädde. Låt såsen puttra på låg värme tills det är dags att servera. Vid servering: Häll i resten av whiskyn och smaka av såsen. Tillsätt ev salt och peppar. Mixa gärna såsen med stavmixer så blir den blank och slät. Tycker du att såsen är för tunn kan den redas med maizena utrört i lite vatten som tillsätts och får ett uppkok.

5. Skär fläskfilén i portionsbitar eller skivor och servera med ljumna tomater, potatispuré och whiskysåsen.

 

Lyxig lasagne bolognese

Med inspiration från Per Morberg och eget tänk.

Ingen häst här inte!! 😉

Ingredienser
Köttfärssås
1 kg köttfärs. Helst maler man sitt eget. Förslagsvis högrev.
200 g champinjoner
1 stor gul lök
200 g rökt sidfläsk
2 burkar passerade tomater (400-500 g)
2 dl tomatpuré
Rött vin
6 – 8 st vitlöksklyftor
4 msk olivolja
4 msk smör
salt
svartpeppar
200 g prästost att riva
20 st lasagneplattor

Bechamel
14 dl mjölk
4 dl vispgrädde
200 g smör
2 dl vetemjöl
Muskotnöt (riv några drag)
peppar
salt

Gör så här
1.
Köttfärssås
Mal köttet om du väljer att göra det själv.
2. Skär sidfläsket, champinjonerna och den gula löken fint.
3. Finhacka vitlöken.
4. Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.
5. Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna, gula löken och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.
6. Avsluta med att ha i tomatpurén.
7. Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten samt det röda vinet.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
9. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.

10. Bechamelsås
Värm upp grädde och mjölk.
11. Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet.
12. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
13. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.
14. Slå i resten och vispa om.
15. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
16. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.

17. Lasagne
Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.
18. Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärs.
19. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.
20. Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter i 200 grader.

 

Generell stekning/grillning av kött, typ entrecote och ryggbiff

Jag brukar hämta mycket inspiration från Heston Blumenthal. Här följer ett tips på hur man får en perfekt biff saftig, mör och full av smak!

Först välj rätt storlek på biffen. Välj en biff tillräckligt stor så att den inte torkar ut i pannan och som har riktigt bra med fettmarmorering.

Marmoreringen hjälper köttet att hålla det saftigt. Välj t.ex. ryggbiff eller en entrecote.

Ta ur köttet från paketet och lägg det på ett galler över en långpanna. Lämna den i kylen i minst två dygn. Luften kommer att cirkulera runt steken. Den kommer då att börja torka ut, koncentrera smaken och börja möra köttet.

Låt köttet vila på galler i kylen i två dagar.

När det kommer till att laga köttet. Ta ut den ur kylskåpet och låt den stå ett par timmar för att bli rumstempererad.

Nu är du redo att laga köttet.
För mig är en biff perfekt då den har en brun skorpa på utsidan och är saftig i mitten.

Börja med en riktigt riktigt het panna. Rykande het!
Salta biffen, men använd inte peppar. Lämna det till slutet. Annars kommer det att bli bränt. Lägg ned steken ifrån dig i pannan med den heta oljan.

Den intensiva värmen kommer att ge dig den där skorpan genom att orsaka en reaktion som kallas ”Maillard Reaction”, där socker och proteiner kommer att reagera och skapa en läcker köttig smak.

”Flipping trick”
Vänd biffen i pannan var 15-20:e sekund. Eftersom sidan bort från värmen kyls ner väldigt snabbt. Vändtekniken kommer att göra utsidan varm nog för en skorpa att bildas och insidan kommer inte bli överkokt.

Hur man vet att köttet är klart?? Skär inte i köttet för då släpper du ut alla goda köttsafter.. Använd en digital termometer. Om du vill att det ska vara rare ta ut den efter 45 grader, medium 55 och well done 65 grader.

Ett viktigt steg är att låta köttet vila. Den återstående värmen höjer temperaturen ytterligare 5 grader, så bli inte orolig att köttet skulle bli kallt. Låt den vila i minst 5 minuter.

Anledningen är att när köttet värms upp börjar proteiner kontrahera och tvinga vattnet ur cellerna i köttet. Men genom att vila köttet kommer fibrerna i köttet att kylas ner och håller köttsaften kvar i biffen.

 

Lammlägg med rödvin, duschesspotatis och fetaostkräm

Ingredienser för normalt 4 personer
Dag 1
4 st lammlägg på ben
1 flaska rödvin
2 st gula lökar
4 st vitlöksklyftor
2 st tomater
1 st morot
5 kvistar rosmarin
5 kvistar timjan
1 st lagerblad
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar
salt och socker

Dag 2, 48 timmar senare
1 kg potatis
3 äggulor
1 dl vispgrädde
salt
peppar
3 msk smör
100g fetaost
1 dl crème fraiche

Gör så här
Dag 1

1. Börja med att gnida in lammläggen med salt och socker cirka 20 g/kg.
2. Lägg dem i en bunke och slå på vinet. Skär ner alla grönsakerna och lägg dem tillsammans med kryddorna, täck och sätt in i kylen i 48 timmar.

Dag 2
3. Ta ut lammet från kylen och sila av vinet i en kastrull. Koka upp detta och slå det över lammläggen och grönsakerna igen, sätt in i ugnen med lock på och låt stå i cirka 4-5 timmar på 98 grader.
4. Skala och koka potatisen, när den är klar pressar du ner den i en bunke.
5. Häll i äggulorna och smöret och rör om. Smaka av med salt och peppar.
6. Lägg moset i en spritspåse och spritsa små ”rosor” på en plåt.
7. Sätt in plåten i ugnen i 8-10 minuter i 200 g tills den blir gyllene gul.
8. Blanda samman crème fraiche och fetaost. Servera.

Köttet blir riktigt mört och fint. Faller lätt av från benet. =) Riktigt gott!

 

Lasagne Bolognese

Krämig lasange bolognese med bechamelsås och köttfärssås med rökt sidfläsk.

Middagen är serverad! =)

Färdigt på: 1h 30 min
Ingredienser

Köttfärssås
500 g köttfärs. Helst maler man sitt eget. Förslagsvis högrev.
1200 g champinjoner
100 g rökt sidfläsk
1 burk passerade tomater (400-500 g)
1 dl tomatpuré
4 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk smör
salt
svartpeppar
100 g prästost att riva
10 st lasagneplattor (gröna)

Bechamel
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt (riv några drag)
peppar
salt

Gör så här
1.
Köttfärssås
Mal köttet om du väljer att göra det själv.
2. Skär sidfläsket, champinjonerna och den gula löken fint.
3. Finhacka vitlöken.
4. Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.
5. Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.
6. Avsluta med att ha i tomatpurén.
7. Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
9. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.

10. Bechamelsås
Värm upp grädde och mjölk.
11. Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet.
12. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
13. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.
14. Slå i resten och vispa om.
15. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
16. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.

17. Lasagne
Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.
18. Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärs.
19. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.
20. Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter i 200 grader.

 

Wienerschnitzel med rösti, ansjovissmör, kapris och smörslungade ärter

En klassisk husmanskost med panerade bitar av kavlinnanlår.

En klassisk rätt!

Antal portioner: 4
Färdigt på: 50 min
Ingredienser

Wienerschnitzel
800 g kalvinnanlår
5 dl vetemjöl
5 dl ströbröd
5 ägg
smör och matolja
citron
kapris
salt och peppar
gröna ärtor

Rösti
1 kg kokt fast potatis
salt och peppar
150 g smör
2 msk matolja

Ansjovissmör
100 g smör
4 ansjovisfiléer
1 msk kapris
1 klyfta citron
2 msk hackad persilja
salt och peppar

Gör så här
Rösti
1. Riv skalad och kokt potatis på rivjärnets grova sida.
2. Salta och peppra och blanda runt.
3. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör och olja. När smöret är gyllengult, lägg ner den rivna potatisen och forma till en kaka. Låt det fräsa, men inte på för hög värme, en stund.
4. Skaka på pannan så kakan släpper från botten. Lyft upp och se under kakan. Är den gyllengul vänder du den, tag gärna hjälp av ett lock eller bricka genom att vända ut på den först. Stek tills kakan blir knaprig på båda sidor.

Wienerschnizel
1. Be gärna din styckare att skära upp och banka ut schnitzlarna. Skär annars ut, beroende på storleken på kalvinnanlåret, 2 – 2,5 cm tjocka skivor tvärs över fibrerna.
2. Skär upp en tjockare plastpåse och lägg in köttet, banka med en kastrull eller liknande tills skivorna blir ca 5-8 mm tjocka.
3. Häll upp vetemjöl på en tallrik, salta och peppra.
4. Häll sedan upp ströbröd på en annan tallrik och kläck upp äggen i en skål/djup tallrik.
5. Börja med att vända köttet i mjöl, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Se till att det blir rikligt av allt och att det täcker. Lägg sedan dom panerade schintzlarna åt sidan för att ”torka” innan stekning.
6. När du steker skall du ha hälften matolja och hälften smör och medelvärme i pannan så det inte bränns.
7. Serveras nystekt så fraset finns kvar, garnera med citronskivan, anjovissmör och kapris, samt små gröna ärtor, uppvärmda med en klick smör och salt.

Ansjovissmör
1. Hacka persiljan, anjovisen och kaprisen fint.
2. Mosa i smöret och pressa citronklyftan med allt hack. Salta o peppra och ställ in i kylskåpet. Kan med fördel göras dagen innan.