Kakor

Banankaka med jordgubbar

Banan och jordgubbar är en perfekt kombination! Lägg då till lite kanel i den sockerkaksaktiga smeten… Mmm!!

Receptet:
ugn: 175 grader
2 bananer
200 g frysta jordgubbar
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 dl florsocker
2 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1/2 tsk kanel, mald
ströbröd (till formen)

Så här gör du:
Mosa bananerna med en stavmixer till en puré med lite klumpar i. Smält smöret. Blanda strösocker, florsocker och ägg vispa till en fluffig smet. Rör ner det smälta smöret och bananpurén.
Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och kanel och vänd ner i äggsmeten (vispa inte). Smörj och bröa en avlång brödform, häll smeten i formen. Tryck ner jordgubbarna lite lätt i kakan och grädda den mitt i ugnen, ca 50 minuter. Testa med tandpetare eller provsticka för att kontrollera att kakan är färdig.

 

American Spungecake

Ett ord: KALORIBOMB!! :)  En rejäl kaka som innehåller allt man behöver! 😉

Ingredienser:
100 g smält smör
2,5 dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 dl creme fraiche
3 mosade bananer
2 msk kallt, kokt kaffe
100 g valnötter
0,5 dl hackad mörk choklad

Icing
4 dl florsocker
2 msk nutella
2 msk jordnötsmör
3 msk grädde

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör & socker fluffigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
4. Blanda ner mjöl, bakpulver & kanel och ställ bunken åt sidan så länge.
5. Blanda creme fraiche, banan, kaffe, valnötter och choklad i en ny bunke.
6. Gegga ihop bägge bunkarnas innehåll, häll upp i smord form och låt den gräddas i ca 40 min. Det blir en ganska hög & kompakt kaka.
7. Under tiden som kakan är i ugnen blandar du till icingen.
8. När kakan sedan har svalnat brer du på gojset, låt den svalna ytterliggare – Ät å njut!!! 😀

 

Morotskaka med hasselnötter

Aaahhhh så saftig och god! =)

Ingredienser för en långpanna
Kaka:
4 st ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
300 g smält smör
6 dl (ca. 300g) riven morot
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kanel

Glasyr:
200 g Philadelphiaost
100 g Mjuktsmör
4 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker
1 påse Hasselnötter, grovt hackade

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg och socker poröst
3. Blanda torra ingredienser. Sist smör och riven morot.
4. Smörj och bröa en långpanna och häll i smeten
5. Grädda långt ner i ugnen i ca. 40 – 50 min.
6. Blanda ingredienserna till glasyren. Och vispa med elvisp tills det blir fluffigt.
7. Ta ut kakan och låt svalna. Bred sedan ut glasyren. Tips, ställ långpannan i frysen i ca. 5-10 min för att glasyren ska stelna lite snabbare.
8. Sprid över de grovt hackade hasselnötterna och skär upp kakan i rutor i önskad storlek.

Tips: Istället för hasselnötter kan man använda t.ex. kokos.
Riven limeskal samt saften kan användas i glasyren.

 

Hasselnötkaka

Hasselnötkaka – En kaka morsan gjorde förr

Ingredienser
2 dl hasselnötskärnor
3 st bittermandlar
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smör
1 1/2 dl kaffegrädde
2 ägg
2 dl strösocker

Till ganering:
50-100g mörkchoklad, hasselnötskärnor

Gör så här:
1. Mal nötter och mandel och blanda med mjöl och bakpulver.
2. Smält smöret i en kastrull, slå på grädden.
3. Rör ägg och socker pösigt. Rör ned mjölblandningen tillsammans med grädden blandad med smör.
4. Slå smeten i väl smord och bröad form (1 1/2 liter). Grädda i 175 grader ca. 1 tim. Låt svalna under form. Glasera kakan med smält choklad. Garnera med hasselnötskärnor.