Kakor med choklad

Schweizernötkaka

Ingredienser
Botten
2 ägg
3 dl socker
100g finhackad sötmandel
1 1/4 vetemjöl
100g smält smör

Topping
7 msk grädde
200g schweizernötchoklad
1 msk smör

Vispa ägg och socker pösigt i ca 5 minuter.
Blanda ner den finhakade mandeln, mjölet och det smälta smöret, se till att smeten är jämn.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 25­-30 minuter, tills den fått lätt gyllenbrun färg. Ta ut kakan och låt svalna något.

Värm grädden och låt chokladen smälta i den, rör till en jämn smet och tillsätt sist smöret. Bred toppingen över kakan och låt den svalna i kyl.

Servera den kall med vispad grädde och hyvlad dubbelnogat.

 

Kladdkaka med kanel, vit choklad & björnbär

Det finns oändligt med recept gällande kladdkakor… Här är en himmelsk god variant! :)

Ingredienser:
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
150 g smält smör
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
100 g vit choklad
2 tsk malen kanel
1 pkt frusna björnbär

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser utom björnbär och vit choklad till en smet.
Rör sedan i björnbären, stelfrusna, samt hälften av den vita chokladen.
Bred ut smeten i en smord och bröad form.
Pressa ner återstående vit choklad någon cm.
Grädda i 200 grader i ca 30 – 35 min tills smeten stannat i kanterna.
I mitten blir denna kaka hopplöst kladdig….  så den behöver stelna i kylskåp ett par timmar innan den skärs i bitar.

 

Kladdkaka med pekannötter & kokos

Ytterligare en variant på kladdkaka som är sååå god! :)

Receptet:
Ugn: 200 grader
200 g smör
200 g choklad
4 st ägg
1 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
en nypa salt
100 g pekannötter
1 dl kokosflingor
100 g ljus choklad

Gör så här:
Smält smör och choklad över vattenbad. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner det smälta smöret och chokladen.
Vänd ner mjöl och salt.
Grovhacka pekannötterna och rör ner dem i smeten.
Klä botten på en pajform med löstagbara kanter med bakplåtspapper och smöra kanterna.
Häll smeten i formen. Hacka den ljusa chokladen och fördela på kakan. Strö över kokos och ställ in i mitten av ugnen.
Grädda i ca 18 minuter.

 

Choklad- och kokoskaka med blåbär

Såååå god! Måste testas! :)

Ca. 30 min i ugnen + 6 timmar i kylen

Ingredienser till 12 bitar
4 dl riven kokos
1 dl råsocker
0.5 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 msk smält smör
1 msk vetemjöl
4 ägg, medelstora

Fyllning
225g mjölkchoklad
100g blåbärschoklad (Lindt)
2.5 dl vispgrädde
1 msk honung
1 msk smör, rumsvarmt

Svartvinbärssås (valbart)
3 dl repade och snoppade svarta vinbär eller blåbär
1 dl florsocker

Tillbehör
mörka bär, t.ex. svarta vinbär, blåbär eller körsbär

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör försiktigt ihop alla ingredienser
till bottnen så att de precis blandas. Smörj en form med löstagbar kant, ca. 24 cm i diameter.
Klipp till en rundel av bakplåtspapper och lägg i bottnen på formen. Häll i smeten.
2. Grädda mitt i ugnen ca. 20 min. Låt kakan kallna. Ta kakan ur formen och diska den. Lägg tillbaka bottnen i formen.
3. Fyllning: Grovhacka chokladen. Koka upp grädde och honung och häll över chokladen. Rör tills chokladen smält. Rör i smöret.
4. Häll smeten på bottnen och ställ formen i kylen ca. 6 timmar.
5. Mixa svarta vinbär och florsocker med mixerstav.
6. Skär kakan i bitar och servera med vinbärssås, bär och ett glas rom av bättre kvalité (t.ex. Havana Club Anejo 7 anos, Kuba).

 

Chokladkaka med Risenkola och nötter

De saltade jordnötterna bryter av den mörka chokladen fint!

Ingredienser till ca. 12-14 bitar
150 g smör
3 st ägg
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1.5 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 dl paranötter
1.5 dl saltade jordnötter
2 dl minimarshmellows
140 g Risenkola (ca. 16 st)
100 g 70% mörk choklad
Kokosflingor till formen

Gör så här
Sätt ugnen på 175° C.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vaniljsocker, salt, kakao och vetemjöl i en skål.
Vänd ner detta i ägg och socker blandningen samt tillsätt det smälta smöret. Rör till en jämn smet.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter och ströa med kokosflingor.
Hacka nötter och skär chokladen och kolor i små bitar max 1 x 1 cm.
Rör ner det i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 30-35 min.
Låt gärna kakan stå några timmar i kylskåpet för bästa smak.

 

Choklad- och banankaka med Rollokola, kokos och pekannötter

Man tager vad man haver! 😉

Ingredienser till ca. 12-14 bitar
150 g smör
3 st ägg
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1.5 dl kakao
2 dl vetemjöl
2 st bananer
1 dl kokos
100 g pecannötter
140 g Rollokola (ca. 20 st)
100 g 70% mörk choklad
Kokosflingor till formen

Gör så här
Sätt ugnen på 175° C.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vaniljsocker, salt, kakao och vetemjöl i en skål.
Vänd ner detta i ägg och socker blandningen samt tillsätt det smälta smöret. Rör till en jämn smet.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter och ströa med kokosflingor.
Hacka nötter, skiva bananerna och skär chokladen och kolor i små bitar max 1 x 1 cm.
Rör ner det i smeten tillsammans med kokosen. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 30-35 min.
Låt gärna kakan stå några timmar i kylskåpet för bästa smak.