Julbak, mat och dryck

Rocky Road

En variant på klassiska Rocky Road, fast med Gingerbread-Dumle!

Tar ca. 40 min att göra…

Recept för ca. 12 kakor:
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola med gingerbreadsmak (går självklart utmärkt med vanliga Dumle också)
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här:
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

 

Rocky Road – variant med ljusare choklad

Ibland kan det vara bra att se efter i skafferiet och rensa lite… En gammal stjärnvinst från i somras på Marabou-hjulet på Liseberg fick blir basen till mina Rocky Roads, samt lite annat jag hittade längst in i skafferiet…. Har över 2 kg choklad kvar insåg jag… haha

Mmmmarabou! ;)

Ingredienser
400 g Marabou – Schweizernöt
200 g Marabou – Mjölkchoklad
1 näve Riesen chokladkola
1 näve Rollo kola
3 dl saltade jordnötter
1 dl paranötter, mixade
2-3 nävar med mini marshmallows

 

Franska skurna pepparkakor

Franska skurna pepparkakor som morsan alltid gjorde när man var liten…

Ingredienser för ca. 150 st
250 g smör
2 dl socker
1 1/2 dl sirap
2 msk kanel
1 1/2 tsk kardemumma
1 msk ingefära
1 tsk bikarbonat
1 lite vetemjöl
2 1/2 dl skållad mandel

Gör så här:
1. Rör smöret smidigt. Tillsätt sockret lite i sänder och sirapen. Rör det hela poröst.
2. Blanda ner kryddor, bikarbonat och det mest av mjölet.
3. Ta upp degen på bakbordet. Tillsätt mandeln och arbeta degen smidig med resten av mjölet.
4. Rulla degen till jämna rullar på ca. 5 cm i diameter. Platta till dem med handen. Lägg dem kallt att stelna till följande dag.
5. Skär längderna i ganska tunna skivor. Grädda i 175 grader ca. 10 – 12 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

 

Saftig saffranskaka

Saftig saffranskaka – Kan bli gött med denna kaka i samma skål som Ris à la Malta och saftsås över! =)

Ingredienser
200 g smör
0.5 g saffran
3 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Stöt saffran och 1 msk strösocker i en mortel. Blanda det med det smälta smöret.
Vispa ägg och strösocker pösigt. Häll mjölet med bakpulvret och rör ned smör och mjölken. Vända ner detta i smeten.
Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 min.
Låt kakan stå i formen på ett galler ca. 5 min innan kanten på formen lossas.
Servera gärna kakan med rårörda hallon och vispad grädde.

 

Eriks tomtegröt

Inte fel med hemgjord tomtegrött, eget vörtbröd med några skivor västerbottenost! 😀

Ingredienser
Del 1
2 1/2 dl grötris
5 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt

Del 2
8-9 dl mjölk
2 st kanelstänger
1 st vaniljstång, delad med fröna urskrapade
1-2 msk strösocker

Gör så här
1. Koka del 1 i recept på svag värme i ca. 10 min.
2. Tillsätt mjölk, dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Rör ned både frön och stång i kastrullen samt övriga ingredienser i del 2. Späd med mer mjölk om det blir för tjockt. Smaksätt med socker.
Koka på mycket svag värme i ca. 30 – 40 min.

 

Frid-Full Glögg

Här följer mitt bidrag – Frid-Full Glögg – ett enkelt recept som blir klart om ca. 6 veckor.

Allt som behövs till detta enkla recept. :)

Ingredienser:
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket jäst (50g)
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca. 5-8 cm)
3 st kanelstänger
3 st vaniljstänger
2 paket russing (2 x 250g)
2.5 kg socker

Gör så här:
Skiva potäterna med skal på.
Skala bort det värsta på ingefäran och skiva den i lite tjockare bitar.
Stöt kardemummakärnorna lite lätt i en mortel.
Dela vaniljstängerna på mitten och skrapa ur fröna samt dela stängerna i mindre bitar.

Blanda allt i en väl rengjord tiolitershink. Täck med plastfolie som du gör små hål i.
Låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur i ca. 6 veckor.
Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert.
Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm och njut!

Kan lagras ett år. Också en perfekt present att ge bort.

Nu är det bara att vänta.

 

Inlagd saffran

Gör inlagd saffran för att få ut en mer koncentrerad och underbar smak. Kan med fördel göras i januari/februari, då saffran kan vara något billigare.

Viktigt att tänka på att det ska vara riktig saffran med hela pistiller och gärna från Iran och Mellanöstern. Ej någon ful-saffran i pulverform blandat med gurkmeja från ICA eller likande.

Fyller köket med en härlig doft! =)

På 1 g saffran:
9 g rörsocker
10 g sprit (cognac, rom, vodka m.m.)

I mitt fall blir det totalt
10g saffran
90g rörsocker
100g cognac.

Så om recepten säger 1 g ”rå” saffran = 20g av mixen.
Kan tidigast användas 2 veckor efter inläggning. Förvaras i kylen!

Köper mitt saffran hos ”Kryddhuset” på Redbergsplatsen i Göteborg. Pris 45kr / 1 g.

 

Pepparkaksrulltårta med rårörda lingon

Går utmärkt att frysa och ta fram en stund innan servering.

Ingredienser
Rulltårta
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor

Fyllning
150 g rumsvarmt smör
3.5 dl florsocker
2 st äggulor
1 msk vaniljsocker
1.5 dl rårörda lingon

Gör så här
Rulltårta
1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop mjöl och bakpulver med kryddorna. Rör ner blandningen i äggsmeten.
2. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan på 250° i ca 5 minuter. Obs, se upp så att det inte bränns vid.
Strö på lite socker, lägg på ett nytt bakplåtspapper och vänd upp kakan. Dra bort det gamla bakplåtspappret och låt kakan kallna.

Fyllning
3. Rör kraftigt ihop smör, florsocker, äggulor och vaniljsocker till fyllningen. Blanda ner lingonen och bred på blandningen på kakan.
4. Rulla ihop från långsidan och förvara rulltårtan kallt fram till serveringen.
Skär i fina bitar.

 

Godaste lussebullen

Ett recept som ger riktigt saftiga och luftiga lussebullar!

Livsfarligt goda… 😉

Recept som ger ca. 40 stycken eller 20 dubbla.
20 g inlagd saffran
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3%)
2 dl socker
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Ett hav av lussebullar! =)

Gör så här
1. Skär smöret i tärningar.
2. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
3. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 min.
4. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda lätt och baka ut till lussebullar. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225° C.
6. Tryck i russinen och pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Bästa köpet till köket. Ankarsrum Assistent.

 

Saffranskladdkaka med lingongrädde

Gött med saffran! =)

Ingredienser
100 g smör
100 g vit choklad
10 g inlagd saffran
2 st ägg
175 g socker
3 g vaniljsocker
150 g vetemjöl

Lingongrädde:
200 g vispgrädde
60 – 120 g lingonsylt, lättsockrad

Gör så här
Smält smöret tillsammans med den vita chokladen över ett vattenbad. Tillsätt inlagd saffran och ställ åt sidan.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Häll i chokladblandningen och rör tills allt blandat sig.
Sikta ner vetemjölet och vänd sedan försiktigt ner det med slickepott. Häll smeten i en smord springform med löstagbar kant.
Grädda i 200 grader i 15-20 minuter. Låt svalna och ställ sedan i kylen för att kallna helt.
Vispa grädden, blanda ner lingonsylten med en slickepott. Ta lite i taget och smaka av tills det smakar så mycket som du tycker passar. Dekorera eventuellt med lite frysta lingon.

 

Butterkaka med saffran, glöggkokta russin, riven apelsinskal och mandelmassa

Festlig "bulle" som kan varieras oändligt med olika fyllningar.

Ingredienser
Fyllning
3 dl russin
1.5 dl glögg
100 g kylskåpskallt smör
100 g grovriven mandelmassa
Rivet skal från 1 apelsin
85 g strösocker
60 g vetemjöl

Deg
10 g inlagd saffran
540 g vetemjöl (spara lite till utbaket)
175 g rumsvarmt smör
1 pkt jäst
250 g rumsvarm standardmjölk
70 g vit sirap
1 st ägg

Övrigt
1 st ägg
30 g grädde
Pärlsocker

Gör så här
Fyllning
1. Koka upp glögg och russin i en kastrull. Låt sjuda i ca 5 minuter och ställ sedan åt sidan. Låt russinen kallna.

Deg
2. Smula ner jästen i en assisten och rör ut med mjölk.
3. Tillsätt ägg, inlgad saffran och sirap till vätskan och rör samman.
4. Häll ner mjölet lite i taget och låt assistenten arbeta ihop degen. Tillsätt smöret lite i taget till en smidig deg, tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det behövs.
5. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en tunn, rektangulär
platta som är ca 25 x 40 centimeter.
6. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela jämnt över plattan. Fördelamandelmassa, socker och rivet apelsinskal jämnt över smöret.
7. Krama försiktigt ur russinen och strö ut dem över fyllningen. Pudra mjöl över och rulla ihop till en rulltårta.
8. Täck en springform som är ca 23 cm i diameter med bakplåtspapper, både sidorna och botten. (Det går enklast om du penslar springformen med lite olja eller vatten så att bakplåtspappret fastnar i formen).
Alternativt smörj springformen enbart med smör.
9. Skär breda bullar (som är nästan lika höga som springformen) och fyll springformen med dessa. Blir det bullar över kan du lägga dem i bullformar och grädda dem likt vanliga bullar.
10. Täck över springformen med bakduk och låt jäsa i 2 timmar eller tills butterkakan jäst till dubbel storlek.
11. Värm under tiden ugnen till 175 grader.
12. Vispa samman ägg och grädde och pensla butterkakan med detta. Toppa med pärlsocker.
13. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 55 minuter. Känn försiktigt på kakan med handen, den ska kännas ganska fast när den är färdiggräddad. Täck eventuellt över kakan med aluminiumfolie på slutet om den får för mycket färg.
14. Låt butterkakan svalna innan du lossar formen.