Hamburgare

Nedan finner ni varianter på hur man kan göra burgare. En köttkvarn är en bra investering. Jag själv har en Ankarsrum AKM 6290, som jag kan rekommendera starkt. Men annars kan ni även be er lokala kötthall/saluhall att mala köttet åt er….

Övriga ingredienser till att göra en hamburgare komplett, som t.ex. bröd, BBQ-såser och dressing. Finner ni under följande länkar:

Hamburgerbröd
Hamburgerdressing och BBQ-såser

Jamie Oliver-burgare
(Rekommenderar starkt att mala egen färs enligt nedan. Men här är ett alternativ för er som inte orkar eller hinner mala…)

Hamburgare med hämtad inspiration från boken "Jamie's America". Köp!!

6 portioner

Till färsen:
Olivolja
2 medelstora rödlökar, skalade och finhackade
6 cream crackers eller 4 skivor vitt bröd med kanterna bortskurna
500 g mager nötfärs av god kvalitet
1 tsk flingsalt
1 rågad tsk nymalen svartpeppar
1 stort vispat ägg
En näve nyriven parmesanost

Till kryddmajonnäsen:
4 tsk majonnäs
1 tsk tomatketchup
En rejäl nypa rökt paprikapulver eller kajennpeppar
Saften av 1/2 citron

Till servering:
12 skivor bacon av bra kvalitet
6 stora eller 18 små hamburgerbröd
1 huvudsallad, bladen sköljda och slungade torra
4 tomater, skivade
6 inlagda gurkor, skivade
Några fefferoni

Gör så här:
De här burgarna kan stekas i stekpanna eller i ugnen på högsta värme, eller också kan man grilla dem. Börja med att sätta på ugnen eller tända grillen, om du använder någon av dessa.

Sätt en stor stekpanna på låg värme, slå en skvätt olivolja och tillsätt rödlöken. Bryn tills löken har mjuknat, ca 10 minuter, ställ sedan åt sidan och låt svalna helt. Kör kexen eller brödskivorna i matberedare till en finsmulig konsistens. Olja in en ren ugnsplåt och ställ den åt sidan. Lägg den avsvalnade löken i en stor bunke tillsammans med resten av ingredienserna till färsen. Arbeta ihop färsen riktigt väl med nytvättade händer och dela upp den i 6 lika stora bollar för vanliga hamburgare, eller 18 bollar för miniburgare. Fukta händerna och platta ut bollarna till ca 2 cm tjocka hamburgare. Lägg burgarna på den inoljade plåten och klappa på lite olivolja. Täck över med plastfolie och låt plåten stå i kylskåp tills hamburgarna har fått fastare konsistens, minst 1 timme. Nu är det läge att göra kryddmajon, så lägg alla ingredienser i en bunke, blanda väl och ställ åt sidan.

Om du använder stekpanna eller grillpanna, sätt den på hög värme och låt den bli riktigt het. Hur du än väljer att tillaga burgarna så behöver de mellan 3 och 4 minuter per sida – om pannan inte är stor nog för du steka i omgångar. Lägg baconskivorna när burgarna är nästan färdiga på första sidan, vänd sedan hamburgarna och stek baconskivorna tills burgarna börjar bli som du vill ha dem. Ta upp baconskivorna och låt dem rinna av på hushållspapper.

När allt är klart lägger du burgarna i bröden, klickar på kryddmajo och lägger på alla goda tillbehör (antar att ni vet hur man lägger ihop en hamburgare! 😉 ). Sedan är det bara att hugga in tillsammans med en fräsch sallad och bak- eller klyftpotatis.

 

Biffhamburger á la Heston Blumenthal

Hämtat från serien How to Cook Like Heston

Ingredienser
Ca. 2 kg ryggbiff med kappa, skurna i 3×3 cm kuber
15 g salt

Gör så här
1. Lägg ca. 1/3 av köttet i en skål och strö över saltet. Blanda ihop och täck skålen med plastfolie och ställ in den i kylen i 4 timmar.

2. Använd en köttkvarn med 3 mm hålskiva, mal det osaltade köttet och ställ in det sedan i kylen. Blanda det kalla malda köttet med de saltade biffkuberna och blanda väl.

3. Innan den slutliga malningen. Lägg två lager med plastfolie över en bricka och placera den under mynningen av kvarnen. Använd nu 8 mm hålskiva och mal köttblandningen.

4. När köttet kommer ut från kvarnen be en andra person att med dennes händer lägga ut köttsträngarna på plastfoliet. Försök att få strängarna att lägga sig längsvis och så att de inte trasslar sig. Börja med att lägga ut köttet i den bortre änden och jobba er mot kvarnen.

5. Linda ihop köttet tät med plastfoliet, vrid ändarna för att forma en stock. Stick några hål i foliet för att släppa ut återstående luft, fortsätt vrid så att stocken är ca. 12 cm i diamter.

6. Linda ihop stocken med ytterligare något lager med plastfolie. Och lägga in den i kylen i minst 2 timmar eller tills användning.

7. När det är dags för tillagning. Placera köttet med plastfoliet på en skärbräda och använd en väldigt vass kniv för att skära ca. 2 cm tjocka skivor. Plastfoliet hjälper till så att inte köttet faller isär. Lägg dem på en bakplåt och ställ den i kylen tills behov. Frys i resten om du har mer burgare än vad du behöver.

8. För att tillaga burgarna, börja med att gnida in lite olja och lägg dem över grillen eller en riktigt het stekpanna. Vänd dem var 15 – 20 sekund. Laga dem efter smak eller 45° C i centrum av burgaren för medium rare.
Direkt efter sista vändningen lägg över en skiva ost på varje burgare och låt de smälta i ytterligare 15 sekunder.

Så här kan det se ut! Recept för brödet finner ni i menyn under "Bröd och Scones"

 

Hamburgare med köttblandning 40/40/20 av högrev, bringa och shortribs

Ingredienser
1 kg högrev
1 kg bringa
0.5 kg short ribs (ca. 1 kg med ben)
Allt skuret i 3×3 cm kuber

Gör så här
1. Lägg ca. 1/3 av köttet i en skål. Täck skålen med plastfolie och ställ in den i kylen.

2. Använd en köttkvarn med 3 mm hålskiva, mal det resterande köttet och ställ in det sedan i kylen. Blanda det kalla malda köttet med köttkuberna och blanda väl.

3. Innan den slutliga malningen. Lägg två lager med plastfolie över en bricka och placera den under mynningen av kvarnen. Använd nu 8 mm hålskiva och mal köttblandningen.

4. När köttet kommer ut från kvarnen be en andra person att med dennes händer lägga ut köttsträngarna på plastfoliet. Försök att få strängarna att lägga sig längsvis och så att de inte trasslar sig. Börja med att lägga ut köttet i den bortre änden och jobba er mot kvarnen.

5. Linda ihop köttet tät med plastfoliet, vrid ändarna för att forma en stock. Stick några hål i foliet för att släppa ut återstående luft, fortsätt vrid så att stocken är ca. 12 cm i diamter.

6. Linda ihop stocken med ytterligare något lager med plastfolie. Och lägga in den i kylen i minst 2 timmar eller tills användning.

7. När det är dags för tillagning. Placera köttet med plastfoliet på en skärbräda och använd en väldigt vass kniv för att skära ca. 2 cm tjocka skivor. Plastfoliet hjälper till så att inte köttet faller isär. Lägg dem på en bakplåt och ställ den i kylen tills behov. Frys i resten om du har mer burgare än vad du behöver.

8. För att tillaga burgarna, eventuellt salta precis innan tillagning, lägg dem över grillen eller en riktigt het stekpanna. Vänd dem var 15 – 20 sekund. Laga dem efter smak eller 45° C i centrum av burgaren för medium rare.
Direkt efter sista vändningen lägg över en skiva ost på varje burgare och låt de smälta i ytterligare 15 sekunder.

Inte överdrivet med tillbehör behövs. Låt köttet och brödet tala för sig!

 

Hamburgare med köttblandning 75/25 av högrev och rökt sidfläsk

Ingredienser
1.5 kg högrev
0.5 kg rökt sidfläsk
Talg från nöt vid behov för att komma upp i en fettprocent på ca. 20-22%
Allt skuret i 3×3 cm kuber

Gör så här
1. Lägg ca. 1/3 av köttet i en skål. Täck skålen med plastfolie och ställ in den i kylen.

2. Använd en köttkvarn med 3 mm hålskiva, mal det resterande köttet och ställ in det sedan i kylen. Blanda det kalla malda köttet med köttkuberna och blanda väl.

3. Innan den slutliga malningen. Lägg två lager med plastfolie över en bricka och placera den under mynningen av kvarnen. Använd nu 8 mm hålskiva och mal köttblandningen.

4. När köttet kommer ut från kvarnen be en andra person att med dennes händer lägga ut köttsträngarna på plastfoliet. Försök att få strängarna att lägga sig längsvis och så att de inte trasslar sig. Börja med att lägga ut köttet i den bortre änden och jobba er mot kvarnen.

5. Linda ihop köttet tät med plastfoliet, vrid ändarna för att forma en stock. Stick några hål i foliet för att släppa ut återstående luft, fortsätt vrid så att stocken är ca. 12 cm i diamter.

6. Linda ihop stocken med ytterligare något lager med plastfolie. Och lägga in den i kylen i minst 2 timmar eller tills användning.

7. När det är dags för tillagning. Placera köttet med plastfoliet på en skärbräda och använd en väldigt vass kniv för att skära ca. 2 cm tjocka skivor. Plastfoliet hjälper till så att inte köttet faller isär. Lägg dem på en bakplåt och ställ den i kylen tills behov. Frys i resten om du har mer burgare än vad du behöver.

8. För att tillaga burgarna, eventuellt salta precis innan tillagning, lägg dem över grillen eller en riktigt het stekpanna. Vänd dem var 15 – 20 sekund. Laga dem efter smak eller 45° C i centrum av burgaren för medium rare.
Direkt efter sista vändningen lägg över en skiva ost på varje burgare och låt de smälta i ytterligare 15 sekunder.

Burger-frenzy!!