Bullar och Muffins

Baconmuffins

Servera genast med smör, smakrik ost och lite marmelad!

Vad som behövs till ca. 6 stora eller många små muffins :
1 pkt bacon
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1 dl mjölk / filmjölk

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skär bitar av baconet och bryn detta klart i en stekpanna
Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner filmjölken samtidigt som degen arbetas.
Rör om tills allt har blandat sig, rör sist ner baconet.
Sedan lägger du upp degen i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp.)
Grädda i 10-13 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna.

 

Hallonsnäckor med vit choklad

Riktigt goda snäckor fyllda med hallon och vit choklad

Receptet:
ca 32 snäckor
ugn: 220 grader
50 g jäst för söta degar
150 g smör
1 1/2 dl mjölk
2 st ägg
1 dl socker
1/2 tsk salt
9-9 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör
ca 1/2 dl strösocker
250 g frysta hallon
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl
200 g vit choklad, finhackad
1 st ägg
ev. pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk, värm till fingervärme. Blanda ut lite med jästen, tillsätt resten när jästen löst sig. Tillsätt ägg, socker, salt och vetemjöl. Arbeta degen smidig och blank. Jäs under bakduk i 45 minuter. Ta ut på mjölat bord och arbeta den lite. Dela i två delar och rulla ut den. Bred på smör, strö över socker och sedan hallonfyllningen. Strö över chokladen.
Rulla ihop degen och skär i 1 1/2-2 cm tjocka skivor och lägg dem i muffinsformar, som gärna får stå i muffinsplåt för extra stöd. Pensla med lättvispat ägg och dekorera ev. med pärlsocker.
Baka i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter. Låt snäckorna svalna på galler.

 

Sticky buns a.k.a. Butterkaka (variant 1)

En favorit som kan göras på många sätt! :)

Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
1 ½ dl socker
1 tsk salt
2 tsk hemmagjort vaniljsocker
13 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g flytande margarin (ca 1 dl)
1 ½ dl farinsocker
2 tsk kanel
1 ½ dl russin
Ett ägg till pensling
Ett ägg till pensling

Glasyr:
4 dl florsocker
4 msk vatten
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Värm mjölk och smör till 37 grader. Rör ut jästen i vätskan och blanda i salt, socker och vaniljsocker. Tillsätt mjölet och arbeta degen tills den är smidig, men kladdig. Låt jäsa under duk i en timme.
Kavla ut degen till en stor rektangel och bred ut blandningen av margarin, farinsocker, kanel och russin över den. Rulla ihop som en rulltårta och skär i 2 cm tjocka skivor. Lägg bullarna intill varandra i två medelstora, runda formar och låt jäsa under duk i ytterligare en halvtimme.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna och ringla över glasyren av florsocker, vatten och vaniljsocker. Bryt i bitar och servera!

 

Sticky buns a.k.a. Butterkaka (variant 2)

En variant med fräsch limeglaze…

Ingredienser:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
12 dl vetemjöl special

Fyllning:
50 g pecannötter
50 g valnötter
250 g mjukt smör
1,5 dl farinsocker
1 msk malen kanel
1,5 dl russin

Smör till formen
Ägg till pensling
Pecannötter
Valnötter
Råsocker

Cream cheese glaze:
200 g Philadelphiaost
3 msk ljus sirap
1,5 dl florsocker
Skal av 2 lime
Saft av 1 lime

Gör så här:
Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm dem med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Krossa nötterna grovt med händerna och blanda dem med smör, farinsocker, kanel och russin till en mjuk röra. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut den och stryk på rikligt med fyllning. Rulla ihop den till en tajt rulle.
Lägg skarven neråt och skiva rullen i 3 cm breda skivor. Det ska bli cirka 16 bullar. Smörj en plåt med höga kanter och lägg i bullarna. Tryck ner mitten av bullarna med tummen. Jäs under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över nötter och råsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på plåten.

Cream cheese glaze:
Blanda Philadelphiaost, sirap och florsocker i en skål. Smaksätt med rivet limeskal och saft. Vispa glazen med elvisp tills den är luftig.
Ringla ut toppingen över bullarna när de är nygräddade men har svalnat något. Låt dem svalna helt och bryt sedan loss dem från varandra.

 

Chokladmuffins med hallon och banan

12 st muffins
ugn: 200 grader
50 g smör
3 st ägg
1 3/4 dl strösocker
en knivsnudd äkta vaniljpulver
1 dl turkisk yoghurt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakaopulver
100 g choklad, t ex 56 % Odense
100 g hallon, frysta
2 st bananer

Smält smöret på svag värme i en kastrull.
Vispa ägg, socker och vanilj till en porös och fluffig smet.
Blanda det smälta smöret med yogurt och
vänd ner i äggsmeten.
Rör ihop vetemjöl, bakpulver och kakao och sikta ner vänd i äggsmeten.
Skiva ca 1 1/2 banan ner i smeten och tillsätt hallonen och hackad choklad. Blanda försiktigt.
Fyll muffinsformarna med smet och lägg två tunna skivor banan på varje muffins.
Grädda i mitten av ugnen 15-18 minuter.

 

Klassiska semlor

Första gången jag gör semlor. Och fy fan va goda de blev! 😀

Ingredienser
Fördeg
500 g mjölk
500 g vetemjöl special
40 g jäst
10 g kardemumma

Deg, resten
200 g socker
20 g salt
500 g vetemjöl special
200 g smör osaltat, rumstempererat

Fyllning
500 g mandelmassa
200 g vaniljkräm
5 g kardemumma
1 st vaniljstång, fröna

Servering
1 l vispgrädde
florsocker

Gör så här
1. Fördeg. Allt blandas väl i ca 5 minuter.
2. Låt ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.
3. Deg, fortsättning. Tillsätt socker, salt och mjöl.
4. Knåda degen i ca 15 minuter.
5. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter.
6. Låt degen vila ca 1 timme.
7. Väg bullarna, ca 70 gram/styck, forma dem runda genom att rundriva.
8. Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk.
9. Baka sedan i 210 grader i ca 10 minuter.
10. Fyllning. Blanda väl, så inga klumpar bildas.
11. Klipp upp ett hål i bullen.
12. Spritsa sedan i mandelfyllning.
13. Servering. Vispa 1 liter grädde.
14. Spritsa sedan vispad grädde på bullen och toppa med lock. Sikta florsocker på bullen.

Serveras direkt! Riktigt gôtt!