Bröd och Scones

Lingonbröd – Enkelt, gôtt och saftigt!

Det går snabbt och du slipper lägga degen på jäsning

Ingredienser:
4 dl naturell yoghurt
0.5 dl lingonsylt
0.5 dl honung
2dl havregryn
0.75 dl linfrön
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1.5 dl krossade nötter (valnötter, solroskärnor)
5dl mjöl (ev. 3 dl vetemjöl och 2 dl rågsikt)

Gör så här:
Blanda allt i en bunke.
Smörj en brödform.
Grädda i ca. 40 min i 200 grader.
Låt svalna under en handduk.
Servera med riktigt smör och havsalt i flingor… Mmmmm! =)

 

Scones med choklad

Använd gärna lite mörkare choklad med 50-70% kakao, så blir de godare och inte så söta.

Receptet:
4 st scones
Ugn: 250 grader
3 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 msk rårörsocker
75 g smör
1 dl turkisk yoghurt
1 st ägg
50 g hackad choklad
ev. mandelspån

Gör så här:
Rör ihop mjöl, salt, bakpulver och rårörsocker. Skär smöret i småbitar och nyp ihop det
med mjölblandningen.
Vispa ägg och yoghurt i en skål, rör ihop med mjölblandningen och chokladbitarna till en deg.
Forma degen platt och avlång, skär degen i fyra delar. Lägg sconesen på en bakplåtspappersklädd form, strö mandelspån över om du vill.
Grädda mitt i ugnen, 10-12 minuter.

 

Majsbröd med chili & ost

Inspiration hämtad från Jamies Amerika av Jamie Oliver. KÖP!

Brödet kan serveras till soppor och grytor eller en krispig sallad. Brödet kan dessutom värmas upp i torr stekpanna till frukost nästa dag och serveras med pocherade ägg och lite bacon…. Gött änna!

Ingredienser till ca. 10 bitar
60 g smör
2 lökar, skalade och tunt skivade
2 majskolvar
4 stora uppvispade ägg
325 g polenta
2.5 dl standardmjölk
1 tsk bakpulver
6 msk vetemjöl
Flingsalt och nymalen svartpeppar
140 g lagrad cheddarost, nyriven
3 färska gröna chilifrukter, varav 2 urkärnade och finhackade och en tunt skivad
Olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Klicka i smöret i en stekpanna på medelvärme och lägg i löken. Fräs varsamt tills löken är gyllene, lite klibbig och karamelliserad, 15-20 minuter. Rör om då och då. Ta under tiden itu med majskolvarna. Ställ en kolv upprätt på skärbrädan och skär försiktigt med en liten kniv uppifrån och ner, så att du skär loss alla majskorn. Lägg i dessa i pannan med lök och stek i ytterligare 5 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna ett par minuter.

Häll äggen i en bunke och tillsätt polenta, mjölk, bakpulver, vetemjöl, en rejäl nypa salt och peppar samt det mesta av den rivna osten. Rör om tills alla ingredienser är väl blandade. Blanda ner den avsvalnade majs- och lökblandningen och de båda finhackade chilifrukterna. Smörj en rund bakform (22 cm i diameter) med olivolja och klä botten med bakplåtspapper. Stjälp i smeten och fördela den jämnt i formen.

Strö över chilistrimlorna och grädda brödet i 35 minuter. Ta försiktigt ut formen efter ca 25 minuter, strö över resten av osten och ställ in i ugnen igen. Ta ut brödet ur ugnen, låt det svalna i 15 minuter, ta upp det ur formen och lägg det på ett galler eller uppläggningsfat med ostsidan upp. Servera genast, för det här brödet är sanslöst gott varmt.

 

Jullimpa

Mycket smak, mycket Jul!

Till detta recept rekommenderar jag en köksassistent.

Ingredienser till 6 bröd:
1 msk fänkålsfrön
1 msk anis
3 paket jäst för söta degar
1 l vatten, fingervarmt
0.5 msk pomeransskal, mald
1 tsk salt
500 g farinsocker
3 st ägg
2 kg rågsikt

1. Stöt anis och fänkål i en mortel. Rör ut jästen i lite fingervarmt vatten i en assistent och häll sedan i resterande vatten. Tillsätt fänkål, anis, pomerans och salt tillsammans med socker och ägg.

2. Använd en assistent eftersom detta är en tung deg som behöver bearbetas mycket. Häll i rågsikten, lite i taget, tills degen släpper bunken. Höj hastigheten på assistenten gradvis och låt degen hellre bli lite kladdig än torr. Låt sedan degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter.

3. Sätt igång assistenten i tio sekunder så att degen sjunker ihop. Baka ut till 6 limpor på två-tre plåtar med bakplåtspapper. Mjöla händerna om degen är kladdig. Låt limporna jäsa under bakduk i ytterligare 30-45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.

4. Grädda i 30-35 minuter, tills bröden får en gyllenbrun yta och låter ihåliga när man knäpper med fingret på undersidan.

5. Pensla med kallt vatten och låt svalna.

 

Vörtbröd med julmust

Riktigt saftigt och gôtt!

Ingredienser för två vörtlimpor i form:
1 pkt jäst för söta degar (50 gram)
50 gram smör
5 dl julmust (gärna avslagen)
1⁄2 påse 45 gram vörtmix (hel påse = 90 gram)
1 dl ljus sirap
1⁄2 dl mörk brödsirap
750 – 800 gram vetemjöl
21⁄2 dl russin

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och slå på julmust så det får bli fingervarmt, 37 grader. Slå sedan degvätskan över jästen och rör ut för hand eller i maskin.
Tillsätt övriga ingredienser i följd enligt receptet. Knåda för hand eller i maskin 10 min. Pudra över mjöl och låt jäsa en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord, baka ut två limpor och lägg i smorda formar.
Jäs 40 min under bakduk. Grädda en timme i 175 grader.
Efter 50 min, ta ut formarna och pensla bröden med mörk brödsirap.
Grädda ytterliggare 10 min. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk.
Frys in så fort de svalnat om du ska förvara i frysen.

 

Hamburgerbröd

Ingredienser för 16 st hamburgerbröd:
360g vatten
240g mjölk
25g jäst
40g socker
20g salt
1070g vetemjöl
4+ 2 ägg
120g rumstempererat smör

Gör så här:
1. Värm vatten och mjölk tills det är fingervarmt. Rör ut jästen i vätskan.

2. Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Häll i degvätskan och bearbeta degen 2 minuter i köksassistent.

3. Tillsätt äggen, ett i taget och låt det första arbetas in ordentligt i degen innan nästa tillsätts.

4. Efter att alla äggen är inarbetade, tillsätt smöret i en matsked stora klickar som får arbetas in i degen var för sig. Fortsätt bearbeta degen 5 – 6 minuter efter att smöret har blandats in. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa till den blivit dubbel så stor. (ca. 45 – 60 min)

5. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 16 lika stora delar (ca 120g st). Rundriv degbitarna och platta ut dem till lagom storlek (tänk på att de jäser i båda riktningar). Lägg dem på en plåt, pensla med en neutral olja (t.ex. rapsolja), täck med platsfolie och låt jäsa ytterligare en gång.

6. Värm ugnen till 200 grader. Vispa upp de två återstående äggen tillsammans med två matskedar vatten. Pensla bröden och skjutsa in dem ganska högt i ugnen.

7. Efter 7 minuter tar du ut dem och penslar dem ordentligt en gång till. Sätt därefter in dem igen och baka ca 10 minuter till eller tills de fått en djup, gyllene färg.

 

Rustikt bröd med ajvar och oliver

Ernst rustika bröd med ajvar och oliver

Ingredienser
1 paket jäst
1 msk salt
3 tsk honung
0.5 l fingervarmt vatten
10 dl mjöl
3 msk olivolja
5 msk Ajvar relish
1 msk rosmarin
1 msk flingsalt
1 dl svarta oliver

Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Häll i det fingervarma vattnet och blanda och låt jästen lösas upp helt. Blanda i honungen, en msk vanligt salt och olivoljan och blanda.
Tillsätt mjölet i omgångar och blanda. Om degen inte har fått en bra konsistens tillsätt mer mjöl tills degen inte klibbar och den släpper från kanten.
När degen fått en lagom konsistens är det dags att knåda degen.
Kavla sedan ut degen så den blir ca 0,5 cm tjock.
Smeta ut ett jämt lager med Ajvar Relish på hela degen.
Strö på rosmarin och flingsalt.
Hacka de svarta oliverna och strö ut över degen.
Rulla ihop degen, var noga så det blir en tät rulle. Vrid och fläta sedan brödet, det gör att det håller ihop bättre och inte flyter ut.
Sedan skall brödet jäsa i ca 30 min, degen skall bli dubbelt så stor.
Grädda i 225 grader i ca. 25-30min.

 

Potatisfrallor – hamburgerbröd

En ny favorit här hemma! De blev det mjukaste bröd jag nog har käkat!

Allt som behövs!

Ingredienser
0,5 dl potatismospulver
50g rumstempererat smör
500g / 5 dl mjölk
20g jäst för söta degar
30g socker
5g salt
600g Manitoba Cream
1 uppvispat ägg
Mjölk till pensling

Tack till hamburgare.org för en grym blogg! =)

Gör så här
Värm mjölken tills den är 37 grader. Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör
om tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt mjöl och potatismospulver. Och sedan socker och salt samt det uppvispade ägget och smöret.
Låt degen gå i en hushållsassistent med degkrok i 10 minuter.
Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek ca. 60 min.
Stjälp upp degen på ett bakbord, forma 95 g tunga degbollar vilket ger ca. 13 st och lägg på bakplåtspapper. Om de är för kladdiga, knåda in lite mer mjöl i dem. Försök forma bollar (rundriva) och platta ut dem lite lite grann.
Kom dock ihåg att de jäser både i sidled och uppåt.
Låt bröden jäsa en gång till (ca 30 – 60 min beroende på hur varmt du har det).
Spraya bröden med vatten under jäsningen för att hålla ytan fuktig.
Medan bröden jäser andra gången, sätt ugnen på 200 grader och ställ in en stor, ugnsfast form fylld med vatten långt ner. När bröden jäst klart, pensla dem med mjölk, ställ dem mitt i ugnen och grädda ca 12 minuter eller tills de fått lagom färg.
Ta ut bröden, lägg dem på en bakduk, spraya med vatten och lägg över ytterligare en bakduk. När de svalnat så pass att de kan ligga i en plastpåse utan att den smälter lägger du ner dem och försluter påsen. Detta gör att de mjuknar ännu mer.