Skillnaden på Onseason och Offseason

14 februari, 2015
14 februari, 2015

Väldigt ofta inte minst i fitnessvärlden hör man orden onseason och offseason. Bland vanliga människor så är begreppet ”bulk” lika vanligt och kommer direkt ifrån styrketräningsvärlden.

I dagens inlägg tänkte jag prata en del om detta intressanta fenomen. Egentligen är det omöjligt att få med allt i ett inlägg då det finns så mycket att skriva om detta men jag ska göra mitt bästa för att ge Er min syn på det hela.

Först och främst vad är onseason, offseason och bulk?

Onseason är ett vanligt begrepp bland folk i fitnessvärlden som är mitt upp i sin tävlingssäsong eller fotograferingar. Det kan vara innan tävling, mellan tävlingar och strax efter tävling. Offseason är då all annan tid på året. Oftast är denna period fylld av mer mat, mer träning och ett mindre strikt leverne.

Jag valda att blanda in begreppet bulk för att göra kopplingen till alla andra som kanske inte håller på med träning på den nivån som inbegriper tävlingar och fotograferingar. Bulk är då förknippat med att man äter mycket med mat för att ligga på ett energiöverskott och på så vis främja muskeltillväxt. Tyvärr används detta begrepp alldeles för ofta av folk för att rättfärdiga sitt intag av skräpmat, godis, läsk mm.

Enligt mig så är min offseason den period på året då jag har alla möjligheter att förbättra mig själv. Det är här jag lägger grunden till hur min onseason form kommer att se ut. Med andra ord så är detta den allra viktigaste perioden på året för min del. Jag ser till att min träning är upplagd så att jag växer så mycket som möjligt. Håller mitt matintag högt framför allt kolhydraterna. Stor skillnad till många andra här är att trots att jag äter mycket mer än om jag förbereder mig inför tävling så låter jag det inte gå helt bananas.

Utvärderar ständigt på hur kroppen svarar på träningen och kosten. Ser till att siffrorna på vågen inte springer iväg allt för mycket. Psykologiskt och fysiologiskt är mår min kropp och jag mycket bättre om jag fortfarande håller en bra form. Det är väldigt individuellt vad en bra form är men för mig att ligga kring en 10 % kroppsfett är det ultimata.

När jag läser på Internet, tidningar och hör på folk så är det just det jag nämnde ovanför något vad många får helt om bakfoten. Bara för att du  tränar oavsett om det är styrketräning eller konditionsträning är det ingen ursäkt för att stopp i sig en massa med skit. Visst även jag kan äta glass eller choklad om jag vill men då ser jag också till att jag arbetat för det så jag verkligen förtjänat det. Då jag jobbar på gym så ser jag folk dagarna i ända som är och tränar. Tyvärr kan jag lovorda deras insatser men de allra flesta så räcker deras insats inte riktigt hela vägen fram för att förtjänat att trycka i sig mat.

Bulking-870x400

Någon som bara ”bulkar” hela tiden utan att gå ner vikten är inget annat än fet

Det får vara nog för denna gången men det lär komma fler inlägg på detta temat kan jag lova =)

/D

Kommentarer

kommentarer

daniel82

Posts Google+