Motivation – Make a choice

29 juli, 2014
29 juli, 2014

Motivation. Kan vara en svår nöt att knäcka för vissa. Hur motiverar man sig att gå ner i vikt? Hur motiverar man sig att byta ut snabbmaten mot hälsosam mat som kroppen faktiskt drar nytta av? Hur blir man motiverad att lägga ner många timmar per år på träning? Hur blir man motiverad att äta mat flera gånger om dagen? Eller att sluta dricka alkohol? Hur motiverar man sig själv att byta livsstil?

Har du inte provat så kan du aldrig veta. Många jag pratar med säger att e inte känner sig hemma på gym bland alla fitnessmänniskor. ”Alla är så vältränade utom jag”. Men vet du vad? ALLA har varit där du är nu. Alla. Till och med fitnessmänniskorna. Men det var fitnessmänniskorna som stannade kvar och sa ”Jag ska också bli vältränad.” Eller ”Okej, jag är inte så vältränad nu. Men jag har mitt egna mål. Och jag är lika bra för det.” Kroppen är anpassningsbar, kroppen går att förändra. Och psyket också. Jag tänkte dra en jämförelse som inte alls har med träning att göra, men ändå. När jag gick på gymnasiet tyckte jag att naturkunskap var OTROLIGT tråkigt. Jag hade ingen aning om hur tusan jag skulle palla Naturkunskap A och B. Men varje gång innan jag gick in på lektionen så tänkte jag ”Det här ska bli jätteroligt. Jag kommer lära mig nya saker och jag ska anstränga mig.” Varje lektion intalade jag mig detta. Jag fick MVG i kurserna och när jag var klar kunde jag faktiskt erkänna att jag hade haft roligt och var facinerad av ämnet. Mind over matter! Vad skulle hända om du tänkte innan varje cardiopass/gympass att ”det här ska bli jätteroligt, jag älskar känslan under och efter passet”? Eller om du sa till dig själv ”jag gör detta för min egen skull, jag ska nå mitt mål”. Och om du innan varje nyttig måltid erkände för dig själv ”den här hälsosamma maten är faktiskt godare än flottig snabbmat som är tom på näringsämnen.” Skulle din mentala inställning bli bättre eller sämre? Skulle du ha roligare på träningen? Jag tror det.

Vi har bara en kropp, jag anser att man ska vårda den väl. Sen behöver man inte vara extrem om man inte har som mål att tävla. Självklart får man äta onyttigheter ibland och dricka alkohol ibland, men allt handlar om måtta och vad DU har för mål. Att ha en realistisk målbild är jätteviktigt och det ska vara realistiskt för DIG, inte någon annan. Någonting du vill som gör att du vill ändra din livsstil. Varken träning eller hälsosam mat behöver vara tråkigt dessutom 🙂

Tips på rolig och nyttig mat/råvaror:
– Keso/kesella med funlight/bär/green valley sås
– Frukt/bär
– Lax, fisk
– Kött, köttfärs, biff
– Kyckling
– Potatis, ris
– Havregryn
– Kokosolja/kokosfett
– Mandel, valnötter
– Ägg, äggvita

Listan kan göras lång och det är säkert massa råvaror som jag inte tagit med nu. Titta gärna under fliken ”favoritrecept” för mer konkreta tips. Men tänk naturliga råvaror, bra fetter som kokosfett och Omega 3 som du kan finna i ägg och lax. Tillaga gärna din mat i ugnen för att slippa stekfett och använd färska kryddor som ger en fräschare och godare smak. Du kan göra smooties på proteinpulver, bär och vatten/lättmjölk. Skippa de där konstiga smoothiesarna som folk gör på tv, bli inte skrämd av allt ”nyttigt” folk tvingas äta i ”du blir vad du äter” osv. Din kost ska passa in i din livsstil och de smaker du tycker om. Gillar du inte broccoli, skippa det, ät en annan grönsak. Gillar du inte havregryn? Välj ett fiberrikt bröd men kolla noga hur mycket sockerarter och kolhydrater det innehåller. Försök hålla det intaget lågt. Prova bars som finns att köpa på MM Sports eller gör egna på havregryn, proteinpulver, jordnötssmör, kokosfett. Det finns faktiskt goda lågkaloribars att köpa, klicka på länken ovan så kan du läsa innehållsförteckning på barsen som verkar intressanta. Men kosttillskott ska inte ersätta din mat, du behöver fortfarande näringen som riktig mat innehåller. Jag själv försöker hålla igen på intaget av proteintillskott för att jag vill hellre äta bra och naturliga råvaror.

Kan jag ändra min livsstil från partypingla till fitnesstjej, SÅ KAN DU MED! Decide, commit, succeed <3

 

 

Kommentarer

kommentarer

annatorseld

Posts Facebook Google+

Jag är en sprallig tjej född 90 med mål att tävla inom bodyfitness 2014. Jobbar för tillfället inom vården och är snart Diplomerad Massör. Intresset för träning väcktes när jag började med bågskytte som tonåring och insåg att både styrketräning och konditionsträning gynnade skyttet. Med några SM guld, NM-guld med mera i ryggsäcken har jag nu lagt pilbågen på hyllan och satsar 110% på bodyfitness! Följ min resa mot scenen, jag delar med mig av kost, träning och lite till :)