Myten om kött

27 april, 2016
27 april, 2016

Hej,

Jag tänkte gå in på ett ämne som jag måste dra upp rätt ofta i mina vardagar. Det är så att jag är vegan.

Den frågan jag får mest är: Men du som tränar så mycket och tävlar, hur kan du då bygga muskler utan att äta kött?

Jag bygger muskler precis som alla andra fast utan kött, och mejeriprodukter.

Kött är känt som att vara den största källan vi får vårt protein ifrån. Men detta är inte sant. Det är dock lättare att slänga i sig kyckling eller så eftersom våra skolsystem lär oss fel. Vår matcirkel är uppbyggd på ett ohållbart sätt och vi lär våra barn fel. Kostcirkel lär oss att vi MÅSTE äta kött och fisk för att få i oss protein, och mjölk för att stärka våra skelett eftersom mjölken innehåller kalcium osv..

Protein finns att hämta i så himla mycket mer än bara kött och fisk.

Kött och fisk är känt att ge oss högt kolesterol som leder till hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt studier från Dr. Esselstyn och Dr. Campbell så höjer djurprodukter riskerna till att få cancer, typ-2 diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. Detta har de gjort medicinska tester på.

Nu till det jag äter för att bygga mina muskler.

Jag äter mycket bönor, grönsaker, svamp och frukt som innehåller mycket protein, kalcium, vitaminer osv..

Det ända jag inte kan hämta i en vegansk kost är:

Vitamin D , Detta går att ta i kosttillskott om man vill eller så enkelt som ifrån solen. Solen berikar oss med massor av Vitamin D. Varför vitamin D finns i t ex mjölk är för att det är tillsatt i produktionen av mjölken. Dock är mjölken ändå inte den bästa källan att hämta vitamin D i. Utan i solen.

Vitamin A, man kan faktiskt få vitamin A förgiftning. I frukt och grönt finns ett ämne som heter betakaroten som hjälper kroppen att tillverka egen vitamin A. Men andra ord klarar vi oss på den fronten också.

B-12, Både köttätare och vegan har brist på B-12 oavsett därför känner jag mig inte stressad över detta. Dessutom kan man ta B-12 tabletter. Och man kan faktiskt i ha för mycket B-12 då kroppen sparar de överflödiga och kan ta i från reserven ett bra tag. B-12 för köttätare kommer ifrån tarmar på djur och till det når köttet så hinner mycket mer försvinna. Så både för veganer och köttätare rekommenderar man att man ska ta B-12 vitamin

Kolesterol, Detta finns bara i djurprodukter. Dock är det många som lider av för högt kolesterol. Vi behöver inte få i oss kolesterol då kroppen själv tillverkar detta.

När jag tränar hämtar jag extra proteiner ifrån olika kosttillskott också. Det finns så mycket olika veganska proteinpulver och aminosyror osv.. Men det är inget måste.

Kostcirkel bör därför ändras till hur mycket av protein, kolhydrater, kalcium osv vi behöver under en dag istället för att visa oss bilder på kött fisk, ost, mjölk osv….

För er som undrar mer kan jag tipsa om att titta på en dokumentär som heter Forks over Knives.

Det kommer att komma upp lite proteinrika veganska recept här så småningom.

IMG_2302

 

kommentarer, 230 Visningar

Kommentarer

kommentarer

amandaoxana

Posts Google+